Noorwegen rondreis; deel 1

Van 19 juni tot en met 10 juli 2019

In januari 2019, besluiten wij, om in de vakantie een rondreis te maken door het land van de fjorden, watervallen, prachtige natuur en mooie vergezichten. Bij het reisbureau leggen we gelijk alle accommodaties en overtochten vast. De voorpret kan beginnen. We gaan deze reis maken met onze Cabrio BMW Z4 waarmee we een aantal mooie Scenic routes willen rijden van de website Nasjonale Turistveger. Misschien, had het een waarschuwing moeten zijn, dat het hevig regende toen we het reisbureau verlieten.

Heenreis en omgeving Røldal

Woensdag 10 juni vertrekken we richting Denemarken voor de overtocht Hirtshals – Stavanger met de nachtboot. Deze vertrekt om 20.00 uur en meert om 06.30, volgende ochtend aan in Stavanger. Vanaf de boot rijden we een rondje Stavanger en bezoeken het centrum. Gamle Stavanger is een leuk straatje met mooie witte houten huisjes. Verder lopen we langs het oliemuseum en door de Ovre Holmegata een kleurige hippe straat. Op dit tijdstip was er nog niet zoveel te beleven. Als we terug lopen naar de auto zien we een groot cruiseschip aanmeren in de haven, ‘De Statendam uit Rotterdam’. De hele haven was in één keer vol met dit gigantische schip.

De eerste locatie voor 4 nachten is Røldal, we rijden via de Ryfylke route richting het noorden en komen langs de Preikestolen. Deze beroemde wandeling bewaren we voor een volgende vakantie. Het is koud en bewolkt met helaas af en toe regen. Onderweg spotten we onze eerste prachtige waterval. (Fossen in het Noors), ‘de Svandalsfossen’. Via een aantal trappen komen we aan de voet van deze waterval. We zullen er nog vele zien de komende weken. Nog maar 1 dag onderweg en we zijn al behoorlijk onder de indruk, de belevenissen zijn overweldigend, met de eerste fjorden, pontjes, mooie rode Noorse huizen en ruige natuur. We checken in en maken plannen voor de komende dagen. Helaas zijn de weerverwachtingen nogal regenachtig en bewolkt.

We rijden de Scenic route rondom de Hadangerfjord, één van de mooiste fjorden van Noorwegen. Direct rijden we langs de Låtefossen een spectaculaire waterval langs de doorgaande weg. Het water komt met spectaculaire snelheid naar beneden. De tocht rondom het fjord is prachtig, alleen gooit de regen roet in het eten. De andere waterval langs deze route, ‘de Steindalsfossen’ laten we even voor wat het is. Hoewel in de rest van Europa de hitte overheerst, wil bij ons de temperatuur maar niet boven de dubbele cijfers komen. We verzinnen zelf een mooie rondrit met als doel het plaatsje Dalen in de provincie Telemark. Volgens buienradar zullen we daar de zon zien. Het is een goede keuze. We vertrekken met koud weer, maar hoe verder we zuidelijk rijden, zien we steeds meer blauwe lucht en stijgt de temperatuur, het dak kan eraf. Nadat we in Dalen voor € 5,00 euro pp een kleine braderie hebben bezocht, rijden we verder door het Setesdal. Het landschap is afwisselend en opnieuw spotten we een mooie waterval, schitterende natuur, meertjes en nog een mooie stuwdam. Het is een prima dag. De laatste dag benutten we om de historische staafkerk in Røldal te bekijken en maken we een wandeling met geweldige uitzichten op de omgeving. Volgende dag inpakken en richting onze tweede bestemming: Myrkedalen ten Noorden van Voss. Hier blijven we 5 nachten.

Foto impressie van ons verblijf in Røldal Noorwegen

Omgeving Myrkedalen

Myrkedalen ligt net even boven Voss, ter hoogte van Bergen. Helaas wordt hier ook regenachtig weer voorspeld en daarom gaan we naar Bergen. We dwalen door de stad, door het park ‘Byparken’, door de brede winkelstraat naar Bryggen, met de oude handelshuizen in vrolijke kleuren. Hierna lopen we naar de kerk en hebben een mooi uitzicht over de stad. Bergen kent, net als vele andere Noorse steden veel beelden en fonteinen. De bekendste figuur is de componist Grieg die uit Bergen komt en bekend is van het stuk ‘Peer Gynt’. Er is veel te vinden van deze componist in Bergen. Het weer knapt op en omdat het lang licht is ’s avonds, gaan we op de terugreis nog een keer langs de Hadangerfjord en langs de waterval ‘de Steindalsfossen’. Dit is een spectaculaire waterval, waar je achter langs kunt lopen over een brug. De volgende dag maken we een korte rit naar Vik gelegen aan de Sognefjord. Onderweg passeren we een bergketen met diverse haarspeld bochten waardoor we schitterende uitzichten hebben op de omliggende dalen en Vik aan de rand van het Sognefjord. Vlakbij Vik bewonderen we in Hopperstad weer een Staafkerk. Staafkerken(Stavkirke) zijn typerend voor Noorwegen, het zijn houten kerken in de vorm van een kathedraal en ze zijn rijkelijk versierd met houtsnijwerk .

Het weer wordt beter, we gunnen de auto een rustdag en gaan wandelen vanuit ons appartement. We halen een plattegrond bij de receptie en kiezen voor een eenvoudige family-hike naar het uitzichtpunt Leinevegen. Het is even klauteren over kleine smalle rotspaadjes maar dan heb je ook een mooi uitzicht over het dal en richting het meer bij Myrkedalen. De laatste dag is het redelijk zonnig en kiezen we voor een rondrit. We gaan eerst naar Flam en kijken even rond bij de Flambaan, een 20 km treinreis op één van de steilste trajecten van Europa. We vinden het duur, 120 euro, met 2 personen en in de reviews lezen we uiteenlopende ervaringen. Wij gaan verder en rijden door de langste tunnel 24.5 km van Europa, deze heeft elke 6 km speciale verlichting. Zo komen we bij het gezellige dorpje Laerdal.  Vanaf hier rijden we de Scenic route Aurlandsfjellet. Een hele mooie route met bergmeertjes, watervallen en de Stegastein. Dit is een brug die uitsteekt over de berg, met aan het einde een glazen wand, waardoor je een uitzicht hebt op het Aurlandsfjord. Met mooi weer kun je erg ver kijken. Volgende dag inpakken en verder naar Stranda ter hoogte van Alesund. voor 5 nachten.

Foto impressie van ons verblijf in Myrkedalen Noorwegen

Wordt vervolgd …..

2 Antwoorden op “Noorwegen rondreis; deel 1”

  1. Marian

    Prachtige foto’s bij dit leuke verslag. Jammer dat het weer jullie een beetje in de steek liet. Met zon ziet het er allemaal nog mooier uit.
    Maar gelukkig hebben jullie je niet laten weerhouden hierdoor.
    Kijk al uit naar deel 2..
    Groeten ookvan Harry aan Bennie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *