Assen stad en groen 8.5 KM

Afstand 8.5 KM

Stadswandeling met veel groen.

Zondag 4 december 2016. Het is koud, maar prachtig buiten. De temperatuur komt niet boven 0. In de tuin heeft alles een mooi wit laagje. Omdat ik mijn auto had uitgeleend aan mijn verhuizende dochter,  besloot ik in Assen zelf op pad te gaan.

Het idee om hier een leuke stadswandeling te maken had ik al langer. Omdat Assen behalve enkele mooie rijksmonumenten ook veel groen heeft, besloot ik om beide onderdeel te laten worden van mijn wandeling.

De wandeling start vanaf het station, daar is het nu een flinke bouwput in verband met de plannen van de gemeente Assen voor herinrichting van Station,  het project Florijnas. Vanaf daar wandel ik langs en aantal mooie statige lanen richting het Asserbos. Via de oude vijver en daarna kris kras door het bos. Langs  de Zuiderbegraafplaats en de prachtige vijver bij de kinderboerderij. Hierna aan de andere kant van de Hoofdlaan verder. Langs de Noorderbegraafplaats en bij de Witterbrug, met zicht op de watertoren. Dan ga ik het langs de Vaart richting centrum van Assen. Het winkelgebied passeer ik zijdelings.  De Markt is een gezellig plein waar het zomers bruist van de terrasjes, nu was het erg rustig. Hierna via de Brink met zicht op een aantal monumentale mooie panden zoals het Drents Museum en het Drents Archief. Dan loop ik nog een ommetje langs de Gouverneurstuin, en langs de statige Dr. Nassaulaan.  Via het Hertenkamp en langs een aantal statige lanen en dan sta ik weer opnieuw op de Brink. Hier nog een rondje en passeer ik het Gerechtsgebouw, het 11 decemberlaantje en als last but not least natuurlijk is daar ‘Bartje’.

Ik heb de tentoonstelling in het Drents museum bezocht van de Peredvizhniki. Ik ben absoluut geen kunstkenner maar vond het hele mooie schilderijen. Met name 1 schilderij, van een tafereel van een soort kermis op het st. Petersplein vond ik prachtig. Telkens ontdek je daar nieuwe dingen in. Zo  realistisch is dit. Ik sloot af  met een kop cappucino in Grand cafe Krul bij het museum. Wat weer een fijne dag en fijne wandeling. Vandaag gelijk maar uitgewerkt voor de site.

Tips voor leuke websites over Assen:

Download hier:

Een foto-impressie van deze stadswandeling:

2 Reacties op “Assen stad en groen 8.5 KM”

    • Jako_1805 Auteur van dit bericht:

      Mooie blog. Ik vond het ook erg mooi terwijl ik geen kenner ben maar het geeft een mooi tijdsbeeld. Het schilderij van de kermis in St. Petersburg vond ik erg leuk daar valt van alles in te zien. Voor iedereen die nog niet geweest is, ga kijken het is de moeite waard.

      Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *