Wandelen op de essen rond Norg

Vandaag, na de koudste nacht in november sinds 20 jaar,  besloot ik spontaan dat ik wilde wandelen. De vorst  gaf de tuin  een zacht lichtgrijze gloed. De strakblauwe hemel deed mij verlangen naar buiten, naar ruimte. Vandaag niet door het bos maar ik koos voor een landelijke wandeling.

Norg is een esdorp waar ik al een hele tijd niet meer had gewandeld. Vanuit Norg kun je alle kanten uit om mooie wandelingen te maken. Om 12 uur parkeerde ik mijn autootje op de Brink voor de kerk. Via Zeyen en Peest was ik naar Norg gereden. Onderweg witte landerijen, paarden met rijp in hun vacht. Prachtige heldere lucht. Ik kreeg er steeds meer zin in. Thuis had ik de route al bepaald. Ik wilde over de essen, langs de landerijen lopen richting het dorp Peest. Vandaar door de Peestermaden terug naar Norg. Toen ik de auto uitstapte, besefte ik,  dat mijn wandelschoenen nog onder kapstok in de hal stonden. Dan maar op de laarzen deze keer. Gelukkig waren de paden niet modderig omdat het had gevroren.

Het werd een heerlijke wandeling, strakblauwe lucht. Schone lucht, waardoor het hoofd helder wordt. Geen wind. Ik liep over brede paden langs de akkers waar hier en daar nog bevroren koolzaad stond. Toen ik een poosje gewandeld had, was daar het prachtige uitzicht richting Norg, met als een stoer silhouet molen ‘de Hoop’ met de rode wieken. Genieten is het dan. Al snel kom je niemand meer tegen en is er stilte. Vlak voor Peest is er een stukje bos en een ven Westerveen. Hier staat een monument ter nagedachtenis aan Britse en Franse parachutisten die tijdens de tweede wereldoorlog hier zijn omgekomen. Op de gedenksteen een gedicht van Jannie Boerema.

Bij Peest stak ik de weg over en ging via een stukje Peestermaden weer richting Norg. Hierbij passeerde ik een prachtig pad waar de rijp de bomen zilver kleurde. Het laatste stukje richting Norg liep ik langs de vakantiehuisjes van Oosterduinen. Daarna langs de Molen ‘Noordenveld’. Hierna stond ik weer op de Brink in Norg. Na nog een cappucino bij het Wapen van Norg weer richting Assen. 12 km had ik gewandeld op mijn laarzen, volgende keer toch beter opletten en de wandelschoenen meenemen.

Vanavond  voldaan op de bank, nagenieten van deze heerlijke wandeling. Ik had het notitieblokje mee dus wie weet werk ik de route nog eens uit voor de site.

Fotoimpressie van deze heerlijke wandeling:

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *