Dwalen over het Aekingerzand – Drents Friese Wold

Deze week maakte ik een heerlijke wandeling over het Aekingerzand, onderdeel van het Drents Friese Wold.

Terwijl de verkiezing voor de Amerikaanse President van start ging, zocht ik de rust op.

Aekingerzand of ook wel genoemd,  Kale Duinen ligt ten zuiden van Appelscha.  Vorig jaar  wandelde ik samen met Janneke in dit gebied  “Lanterfanten met Janneke Aekingerzand”  Deze keer ging ik alleen op pad. Notitieblokje en camera mee.

Tegen 11 uur parkeerde ik de auto bij het Buitencentrum Drents Friese Wold. Helaas gesloten dus geen koffie en toilet gelegenheid, dan maar snel op pad. De eerste koude dagen van deze winter en ondanks dat er af en toe een zonnetje tevoorschijn kwam, drong de kou door in de ledematen. Met de handen diep in de zakken liep ik  stevig door.  De kou en het waterige zonnetje gaven een extra dimensie aan deze wandeling.

Wat een mooie en unieke omgeving is dit. Je kunt ver kijken, een soort duinlandschap met grazende schapen. Hier en daar een boom in mooie herfstkleuren, die als een prachtig silhouet de omgeving body gaven.  Een heerlijk gebied om te dwalen.  Ik dwaalde langs de uitkijktoren en genoot van de ven de ‘Grenspoel’. Daarna kwam ik door een stukje bos met grazende schapen. Hierna liep ik verder aan de andere kant van de weg.  Het ‘Koopmansveentje’ was helaas afgeschermd maar ik trof veel mooie paddenstoelen.  Langs een prachtig oranje veld, via een weiland en nog een stukje bos kwam ik aan de rand van het Canadameer. Zomers is het hier druk met badgasten maar deze dag was ik er alleen. Een witte reiger en een groep eenden ging op de vlucht voor mij.  Hierna stak ik de weg over en kwam weer op het Aekingerzand. Opnieuw passeerde ik een mooie ven en trof nog veel meer schapen.

Een heerlijke wandeling. De stilte van dit gebied doet het hoofd tot rust komen. Ik heb bijna 14 km gelopen.  Misschien werk ik het nog eens uit tot een mooie route. Het is erg de moeite waard.

Een foto impressie van deze mooie wandeling.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *