Gelderland: wandelvanuit Garderen

Afstand 18 km

90% onverhard

Wandeling door diverse natuurgebieden rondom Garderen op de Veluwe

Download:

Routebeschrijving(pdf)

GPX(direct)

GPX(zip file)

Voor het parkeren van u auto, raadpleeg de routebeschrijving.

Tijdens een weekje vakantie, liep ik op 1 April 2021, deze heerlijke wandelroute rondje Garderen. De route gaat helemaal rondom Garderen, door diverse natuurgebieden beheerd door het Geldersch Landschap & Kastelen en Staatsbosbeheer. Garderen is een dorp op de Veluwe (Gemeente Barneveld), niet te groot met voldoende horeca en winkels.

Het is een afwisselende wandeling met veel bos en groot stuk heideveld. De wandelroute rondje Garderen start bij het Touristisch informatiepunt, die is gevestigd in de ‘Molen de Hoop’ bij Garderen. Vanaf deze molen gaat de route naar het eerste natuurgebied ’t Sol. Hier staat, op een heuveltje, een prachtige bank met uitzicht over Garderen. Met wat klimmen en dalen gaat deze route verder langs het militaire oefenterrein.

Vanaf hier komt de route uit bij het Houtdorper- en Speulderveld. Een groot heidegebied beheerd door de Gemeente Ermelo. Vanaf het bankje op de heuvel, is er een prachtig uitzicht over dit uitgestrekte heide gebied. Vervolgens gaat de route verder door het Speulder- en Sprielderbos beheerd door Staatsbosbeheer. Dit is een oud bos met krom gegroeide eiken en beuken, die ook wel dansende bomen worden genoemd. In dit bos worden mooie brede paden afgewisseld met kronkelende paadjes. De route gaat langs het wildobservatiepunt in het bos.

Daarna de weg oversteken en is er nog een stukje Speulder- en Sprielderbos. Langs enkele kleine paadjes en een klimmetje, kom je uit bij Bergsham. Hier komt deze wandelroute rondje Garderen langs een heideveld met enkele grafheuvels. Na het Pad van Zus komt de route door het laatste natuurgebied ‘Het Wilde Kamp’. Hier is op de heide ook nog een grafheuvel. Vanaf hier is het weer richting Garderen en zit deze wandelroute rondje Garderen erop.

Ik vond het een heerlijke wandeling om te lopen. Deze wandelroute Garderen bevat veel afwisselende natuur en historie. In Garderen zelf is diverse horeca om nog even na te genieten.

Websites om te bekijken voordat u gaat wandelen:

Een andere wandelvanuit wandeling op de Veluwe is : Gelderland wandelvanuit Putten

Foto-impressie van de wandelroute Garderen

5 Antwoorden op “Gelderland: wandelvanuit Garderen”

 1. Frits Kuipers

  Prachtige afwisselende wandeling. 1 opmerking onder punt 8: 30 mtr moet zijn 300 mtr. Waarschijnlijk een tikfout. Verder een duidelijke beschrijving met voldoende herkenningspunten.

 2. Ingrid Bruijne

  Vandaag, op Koningsdag, hebben wij deze prachtige, afwisselende route gelopen! Heel mooi en lekker rustig!
  Misschien is het een idee om te parkeren op de parkeerplaats, voorbij de molen, aan de Meervelderweg, waar de wandelroute het bos in gaat. ( die P wordt genoemd bij punt 2 van de beschrijving) Of er moet duidelijk aangegeven staan dat je voor de molen mag parkeren.
  En bij punt 9, tekst onder de afbeelding, …….. Ga eerste pad LA (i.p.v. RA) u komt nu bij het ‘Gat van Zus’.

   • Frits Kuipers

    Prachtige afwisselende wandeling. 1 opmerking onder punt 8: 30 mtr moet zijn 300 mtr. Waarschijnlijk een tikfout. Verder een duidelijke beschrijving met voldoende herkenningspunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *