Gelderland: wandelvanuit Garderen

Afstand 18 km

90% onverhard

Wandeling door diverse natuurgebieden rondom Garderen op de Veluwe

Bronvermelding — Deze website maakt gebruik van de kaarten van :
Data by OpenStreetMap.org contributors under CC BY-SA 2.0 license.

Tijdens een weekje vakantie, liep ik op 1 April 2021, deze heerlijke wandelroute rondje Garderen. De route gaat helemaal rondom Garderen, door diverse natuurgebieden beheerd door het Geldersch Landschap & kastelen en Staatsbosbeheer. Garderen is een dorp op de Veluwe (Gemeente Barneveld), niet te groot met voldoende horeca en winkels.

Het is een afwisselende wandeling met veel bos en groot stuk heideveld. De wandelroute rondje Garderen start bij het Touristisch informatiepunt, die is gevestigd in de ‘Molen de Hoop’ bij Garderen. Vanaf deze molen gaat de route naar het eerste natuurgebied ’t Sol. Hier staat, op een heuveltje, een prachtige bank met uitzicht over Garderen. Met wat klimmen en dalen gaat deze route verder langs het militaire oefenterrein.

Vanaf hier komt de route uit bij het Houtdorper- en Speulderveld. Een groot heidegebied beheerd door de Gemeente Ermelo. Vanaf het bankje op de heuvel, is er een prachtig uitzicht over dit uitgestrekte heide gebied. Vervolgens gaat de route verder door het Speulder- en Sprielderbos beheerd door Staatsbosbeheer. Dit is een oud bos met krom gegroeide eiken en beuken, die ook wel dansende bomen worden genoemd. In dit bos worden mooie brede paden afgewisseld met kronkelende paadjes. De route gaat langs het wildobservatiepunt in het bos.

Daarna de weg oversteken en is er nog een stukje Speulder- en Sprielderbos. Langs enkele kleine paadjes en een klimmetje, kom je uit bij Bergsham. Hier komt deze wandelroute rondje Garderen langs een heideveld met enkele grafheuvels. Na het Pad van Zus komt de route door het laatste natuurgebied ‘Het Wilde Kamp’. Hier is op de heide ook nog een grafheuvel. Vanaf hier is het weer richting Garderen en zit deze wandelroute rondje Garderen erop.

Ik vond het een heerlijke wandeling om te lopen. Deze wandelroute Garderen bevat veel afwisselende natuur en historie. In Garderen zelf is diverse horeca om nog even na te genieten.

Websites om te bekijken voordat u gaat wandelen:

Een andere wandelvanuit wandeling op de Veluwe is : Gelderland wandelvanuit Putten

Foto-impressie van de wandelroute Garderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *