Groningen: Wandelvanuit Noordlaren

4 Heerlijke wandelroutes vanuit Noordlaren.

Afstand 8 tot 14 Km

80-90% onverhard

Landelijk, bos en langs de oevers van het Zuidlaardermeer en Oostpolder.

Appélbergen en het Noordlaarderbos en Vijftig Bunder.

Download: 8 KM

Route 2 – Vijftig Bunder en Noordlaarderbos

Routebeschrijving(pdf)

GPX bestand(direct)

GPX bestand (zip file)

Download: 14 km

Route 3 – Noordlaarderbos en Zuidlaardermeer

Routebeschrijving(pdf)

GPX bestand (direct)

GPX bestand (zip file)

Download: 14 km

Route 4 – Noordlaren en Oostpolder

Routebeschrijving(pdf)

GPX bestand (direct)

GPX bestand (zip file)

Bronvermelding — Deze website maakt gebruik van de kaarten van :
Data by OpenStreetMap.org contributors under CC BY-SA 2.0 license.

Vlak onder de stad Groningen ligt het dorp Noordlaren. Noordlaren ligt nog net in de Provincie Groningen en vanuit hier kun je heerlijk wandelen. Het landschap is erg afwisselend, bos, heide en langs de oevers van het Zuidlaardermeer en Oostpolder. Wandelingen vertrekken vanuit Herberg De Blankehoeve. Wandeling 3 start ook vanaf het haventje in Noordlaren. Alle wandelingen kun je ook met elkaar combineren tot langere wandelingen.

Appélbergen

De eerste route van 9 Km gaat door een mooi natuurgebied Appélbergen. In het midden ligt Paviljoen Appélbergen  Vroeger, toen mijn dochters nog klein waren, was dit het gebied voor een heerlijke zondagmiddag wandeling. Het Paviljoen was toen een beetje vervallen en niet altijd geopend, maar er waren wat speeltoestellen en het stukje bos was erg overzichtelijk voor een korte gezinswandeling.
Bij het Grote Veen in Appélbergen staat een Oorlogsmonument ter herdenking van de Slachtoffers van de  Meistaking in 1943.

Noordlaarderbos en Vijftig Bunder

De tweede route van 9 of 10 km is een echte bos- en heide wandeling. Bij deze wandeling dwaal je door het Noordlaarderbos en over het heidegebied Vijftig Bunder. Het laatste stuk biedt mooie uitzichten over het Drentsche Aa gebied. Er is een aparte lus richting de Drentsche Aa, deze is alleen te lopen bij niet te natte omstandigheden.

Zuidlaardermeer

De derde route van 14 KM gaat vanaf het haventje in Noordlaren door het Noordlaarderbos en dan via Herberg de Blankehoeve terug naar Noordlaren, door de Oostpolder en langs de oevers van het Zuidlaardermeer. Deze wandeling gaat langs het enige hunebed dat in de Provincie Groningen ligt nr G1. 

Oostpolder

De vierde wandeling van 14 km gaat over een dijk om de Oostpolder heen, in tegenovergestelde richting van het Zuidlaardermeer. Daarna gaat deze route via Onnen en door Appélbergen terug naar Noordlaren. U komt langs het bijzondere gemaal in de Oostpolder en een prachtig uitzichtpunt.

Bewegwijzerde routes:

Zie voor meer Wandelvanuit routes in Groningen: Wandelen in Groningen

Foto impressie van deze mooie wandelroutes:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *