Stadswandeling Groningen 9 KM

Zondag 10 April 2016 heb ik samen met mijn jongste dochter een stadswandeling gemaakt in Groningen. Wat een heerlijke dag. Samen struinden we langs allerlei hofjes en bezochten we bekende hotspots in Groningen. Beide zijn we fanatieke fotografen.  Als twee echte toeristen liepen we met onze camera’s in aanslag om alle moois vast te leggen. Mijn dochter heeft een leuke blog over haar dagelijkse leven. Frisenfruitigblog.nl met prachtige foto’s . Ze woont samen met haar vriend midden in het centrum van Groningen. Stiekem ben ik best een beetje jaloers op het mooie plekje. Hun appartement heeft een dakterras met een schitterend uitzicht over de stad.

42 jaar heb ik in Groningen gewoond, ben er geboren en getogen, maar afgelopen zondag toch een heleboel nieuwe plekjes gezien en bewonderd. Na een aantal jaren in Bedum gewoond te hebben, ben ik sinds 2008 in Assen neergestreken. In Assen is het heerlijk wonen maar juist daarom is een dag “Stad” des te leuker. De middelbare school waar ik heen ging, de HM van Randwijk Ivo-Mavo in het centrum van de stad, is helaas gesloopt. Hier komt het nieuwe culturele centrum “Het Forum” aan de Oostkant van de Grote markt.

We bezochten samen een aantal hofjes in Groningen. Die van het Pelstergasthuis vond ik wel erg mooi. Een schitterende bloeiende magnolia boom midden in tuin maakte het schilderachtig. We namen ook een kijkje in de Pelstergasthuiskerk. Via het Pepergasthuis gingen we naar de Grote markt en liepen we over het Martinikerkhof naar de Prinsentuin.  Boven de poort van de Prinsentuin hangt een mooie zonnewijzer met Latijnse tektst. Vandaag las ik op Wikipedia dat de Latijnse tekst betekend:

De vergane tijd is niets, de toekomende onzeker, de huidige wankel. Zorg dat je die van jou niet verspilt

We lopen door de Hortusbuurt met weer een aantal hofjes, door het Noorderplantsoen en via de Lage en Hoge der AA. Hier zijn prachtige pakhuizen en mooi zicht op de haven. Daarna lopen we nog langs het gebouw van de RUG, het Goudkantoor in het centrum en via de Vismarkt met de Korenbeurs en de AA kerk.

Een heerlijke dag, zo samen met mijn dochter. We lunchen samen op het terras van het mooie Feithhuis. Ik denk dat ik vaker een stadswandeling ga maken. In de zomervakantie  liepen we in Venetië dat was prachtig maar een dagje zo door mijn geboortestad is  ook geweldig. Grote Markt of San Marco plein beide is de moeite waard.

Ik heb geprobeerd een leuke wandeling samen te stellen. De info hiervoor heb ik van diverse websites gehaald.

Download hier:

Bezoektip:

Een foto impressie van deze fijne wandeling door mijn geboortestad:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *