Drenthe: Wandelvanuit Blauwe Meer

Afstand 9 of 10 km

95% onverhard

Blauwe Meer, Leggelderveld en Vorrelveen. Heide, ven en bos.

Download:

Routebeschrijving(pdf)

GPX bestand 9 km (direct)

GPX bestand 10 km (direct)

GPX bestand 9 km (zip file)

GPX bestand 10 km (zip file)

  • Tussen de 9 of 10 km zit klein verschil. Verstandig voor de GPS wandelaars om ook even de PDF te lezen bij punt 2
  • Let op het kan op sommige stukken erg nat zijn. Goede schoenen zijn aan te raden.

Bronvermelding — Deze website maakt gebruik van de kaarten van :
Data by OpenStreetMap.org contributors under CC BY-SA 2.0 license.

Blauwe Meer

Tussen Hoogersmilde, Beilen en Dwingelo ligt een klein natuurgebied met het prachtige Blauwe Meer. Als je daar rondloopt waan je, jezelf in het buitenland. Het Blauwe Meer heeft een prachtige groen/blauwe kleur, afhankelijk hoe de zon schijnt. Bij een stralende dag is het anders van kleur dan een bewolkte dag. Dit meer is ontstaan door afgraving van zand voor het maken van kalkzandstenen. Achter het Blauwe Meer ligt een enorme zandafgraving die nog steeds actief is voor zandafgraving en intens blauw water heeft. Het blauwe water in het Blauwe Meer wordt veroorzaakt door het mineraal glauconiet. In de zomer is een gedeelte van het meer afgeschermd met hekken. Je kunt wel rondwandelen, maar om dicht langs het meer te wandelen of om te zwemmen moet je entree betalen.

Vorrelveen en Leggelderveld

Veel wandelaars lopen vaak een rondje rond het meer, er is echter nog veel meer te beleven. Zodra je een andere kant op loopt is het heerlijk rustig. Aan de rechterkant van het Blauwe Meer ligt het Vorrelveen, dit prachtige veen is omgeven door weiland en een klein stukje heide gebied. Als het erg nat is kun je hier niet omheen lopen maar anders is dit zeker de moeite waard. Ik liep deze route op 3 April en moest helaas halverwege weer terug omdat het weiland te nat was.

Aan de achterkant van het meer ligt nog een enorme zandafgraving met erg mooi blauw water. Vanaf daar zie je prachtig de Televisie toren van Smilde. Aan de linkerkant ligt het natuurgebied Leggelderveld. Een heide en bos gebied waar je grazende dieren kunt aantreffen. Tevens zie je hier Brem, Jeneverbes en nog veel meer bijzondere planten en bloemen. Dit natuurgebied wordt beheerd door Natuurmonumenten.

Deze route is 9 of 10 km afhankelijk of u ook om het Vorrelveen heen wilt en kunt wandelen. De route start op de P bij het Blauwe Meer. Deze bereikt u door vanaf de Beilervaart RA of LA te gaan(afhankelijk van welke kant u komt) op de weg Vorrelveen. Bij het P bord gaat u RA en rijdt door tot de parkeerplaats.

Leuke websites om te bezoeken voordat u gaat wandelen:

Foto-impressie van deze wandelroute Blauwe Meer gelopen April 2021:

7 Antwoorden op “Drenthe: Wandelvanuit Blauwe Meer”

  1. Sylvia

    Wat een prachtige afwisselende route! En met een duidelijke routebeschrijving. Je zou veel meer wandelaars onderweg verwachten, maar die waren er niet veel.We komen zeker nog een keer terug als de zon schijnt, dan zal het meer vast veel blauwer ogen.

  2. Ingrid

    Vandaag genoten van deze wandeling. Ook de eerste ervaring met het wandelen met GPS. Omschrijving was voor ondersteuning maar gedurende wandeling alleen gps gebruikt. Dank voor deze route. Ik heb genoten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *