Zuid Holland: Wandelvanuit Delft

Afstand 7 KM

100% verhard

Stadswandeling historisch centrum van Delft

Fijne wandeling langs allerlei hotspots in de stad Delft. Delft stond al een tijdje op mijn lijstje om eens te bezoeken en ongeveer twee weken geleden, op een mooie maandag, was daar ineens tijd voor. We komen aan op zondagavond, parkeren onze auto in de parkeergarage en checken in bij een gezellig hotel aan één van de grachten van Delft. Daarna slenteren we door het centrum, eten op de Markt tegenover het beeld van Hugo de Groot en aan het einde sluiten we de avond af op de gezellige Beestenmarkt. Dit plein doet ons denken aan het Onze Lieve Vrouwenplein in Maastricht.

De volgende dag, na een heerlijk ontbijt, gaan we Delft echt verkennen. Allereerst brengen we een bezoek aan de Nieuwe Kerk en bewonderen we de tentoonstelling over de historie van ons Koningshuis, die sterk is verbonden met Delft. Diverse leden van ons Koningshuis zijn bijgezet in de kelders van deze kerk. Dit begon na de dood van Willem van Oranje in 1584, nadat hij in Delft is doodgeschoten. De kerk kun je ook beklimmen maar dat doen we niet. We lopen over de markt langs het prachtige stadhuis en gaan richting de rondvaartboten voor een rondvaart. Het is prachtig weer en we zijn tenslotte Tourist in eigen land. Na de koffie gaan we richting het St. Agathaplein en het Prinsenhof. Hier is Willem van Oranje vermoord en in het museum zijn de kogelgaten nog te zien. In de tuin staat een beeld van Willem van Oranje. Delft is ook bekend van het Delfts blauw aardewerk, in de Prinsentuin staat een bank in Delfts blauw en ook de lantaarnpalen zijn Delfts blauw. We lopen door naar Molen de Roos. daarna dwalen we via de leuke grachten naar de Oude Kerk. Hier zijn ondermeer aandenken aan twee grote zeehelden Piet Hein en Maarten Tromp. Ook Johannes Vermeer de beroemde kunstschilder uit Delft heeft hier een bescheiden gedenkteken.

Genoeg geschiedenis en we dwalen verder langs de leuke grachtjes en pleintjes. De sfeer is erg gezellig. We lunchen op de Beestenmarkt. Het was ons opgevallen dat het water in sommige grachten zo hoog staat. Bij de VVV is ons verteld, dat niet de grachten hoog staan, maar dat de straten op sommige plekken erg laag liggen. Het hoogte verschil van de kades is gewoon praktisch, aan de hoge kant werd de boot geladen en aan de lage kant gelost. Een heerlijke dag in een stad die naast geschiedenis ook gewoon gezellig is om in rond te dwalen.

Leuke websites om te raadplegen voordat je gaat wandelen:

Foto impressie van een heerlijke dag Delft