Noorwegen rondreis deel 2

In januari 2019, besluiten wij, om in de vakantie een rondreis te maken door het land van de fjorden, watervallen, prachtige natuur en mooie vergezichten. Bij het reisbureau leggen we gelijk alle accommodaties en overtochten vast. De voorpret kan beginnen. We gaan deze reis maken met onze Cabrio BMW Z4 waarmee we een aantal mooie Scenic routes willen rijden van de website Nasjonale Turistveger. Misschien, had het een waarschuwing moeten zijn, dat het hevig regende toen we het reisbureau verlieten.

Omgeving Stranda

We rijden met open dak vanuit Myrkedalen, het is lekker weer, beetje zon, beetje wolken, maar echt warm wil het niet worden. Nadat we met de pont de Sognefjord zijn overgestoken, maken we een kleine omweg via de Scenic route Gaularfjellet. Bij het eerste uitzichtpunt is er een prachtig uitzicht op de haarspeldbochten waar we zojuist omhoog zijn gereden, een kleine 10 minuten verderop komen we langs ‘de Likholfossen‘ . Een futuristische brug brengt ons aan de andere kant van de waterval. Helaas is er geen tijd om de wandeling Fossestien te lopen. Als fervent wandelaar lijkt mij dat wel tof. We toeren weer langs diverse fjorden en genieten van het prachtige landschap. Er zijn weinig terrasjes in Noorwegen, dus koffie drinken doen we bij de benzinepomp of een kleine supermarkt in het dorp, er zijn wel overal openbare toiletten. Bij het dorp Hellesyt rijden we langs de Geirangerfjord. Langs de weg hebben we een fantastisch uitzicht over deze beroemde fjord. Dagelijks vaart de pont vanaf Hellesyt naar Geiranger, de kosten zijn 90 euro. We zijn rond 18.00 uur bij onze volgende bestemming Stranda en maken voorzichtig wat plannen voor de komende 4 dagen. De weersverwachtingen zijn opnieuw slecht tot erg slecht helaas. Volgende dag regent het dan ook behoorlijk. Geen weer om een mooie autoroute te rijden door de bergen. We proberen nog een klein ommetje te maken maar halverwege barst de regen al weer los. Volgende dag maar naar Alesund, een leuke plaats met hele mooie gekleurde Jugendstil huizen. Bij mooi weer vast mooier en gezelliger dan nu. Het blijft tobben, als we wakker worden ligt er zelfs verse sneeuw op de bergen tegenover ons appartement, toch gaan we op pad voor de scenic route Atlanterhavsvegen . Het is een lange dagtocht van 400 km. Het mooiste stukje is, de 8 km met acht bruggen die de eilandjes aan de rand van de oceaan met elkaar verbinden. Vooral de ‘Storseisundbrua‘ is erg fraai. Doordat het behoorlijk waait, wordt het best een fijne dag ondanks de regen. Op onze laatste dag in Stranda willen we nog de scenic route de ‘Trollstigen – Geiranger’ te rijden en de boottocht te maken over de Geirangerfjord. Vanwege het slechte besluiten we thuis te blijven en het te laten voor wat het is. Dan maar een dagje Netflixen en onze Trionimus competitie afmaken. (helaas heb ik dik verloren). Volgende dag inpakken en op naar onze volgende bestemming Beitostolen voor 3 nachten en hopelijk beter weer.

Foto impressie van onze dagen in Stranda

Omgeving Beitotstolen

Beitostolen ligt ten opzichte van Stranda zuidelijker en meer naar het oosten in Noorwegen, ongeveer 200 km boven Oslo. De heenreis is aanvankelijk nat en we hebben zelfs weer sneeuw onderweg. Hoewel het koud blijft deze dag, maximaal 8 graden wordt ’s middags toch wat droger. Nadat we in Lom, de mooiste staafkerk van Noorwegen hebben bekeken, rijden we de ‘Valdresflye scenic route‘. Een bijzondere omgeving. Het blauwe Gjende meer en de uitzichten op de besneeuwde bergen van Jotunheimen zijn erg overweldigend. De eerste dag van ons verblijf krijgt de auto weer rust en trekken we de wandelschoenen aan. Bij het Hotel halen we een routekaartje en vertrekken naar de overkant van de vallei en klimmen en klauteren naar het bergmeertje Tutjern. De route is gemarkeerd met genummerde paaltjes. Hoewel het niet warm is, schijnt de zon en is het een heerlijke dag met een hele fijne wandeling. In deze omgeving kun je vele mooie wandelingen maken zowel voor beginners als gevorderde wandelaars. De volgende dag gaan we naar Lillehammer om de Olympische skischans te zien. Tot onze verbazing wordt er gewoon gesprongen op de rolmatten, leuk om te zien. Het centrum van Lillehammer is ook gezellig, zowaar met leuke terrasjes. Daar willen we natuurlijk van genieten en we trakteren onszelf op cappuccino met wat lekkers erbij. Dit kun je beter niet te vaak doen in Noorwegen, niet goed voor je portemonnee. In de planning hebben we ook nog een bezoek aan Hamar, maar dat werd te ver, dus veranderen we onze plannen en rijden een andere route terug. Onderweg komen we tot ontdekking dat we vlak langs de ‘Peer Gyntvegen‘ komen. Die moeten we nog maar even meepakken. Als we er bijna zijn lezen we, dat het een onverharde tolweg is. Maar goed, we gaan ervoor, helaas net op de route zien we de donkere wolken al weer naderen en even later barst de regen los. Het is een bijzondere route, alleen de auto ziet er niet uit na afloop. In Noorwegen zijn de afstanden steeds lang en je kunt niet hard rijden en daar hadden we ons nu ook op verkeken. We waren pas om half tien terug bij ons appartement. Volgende dag inpakken en op naar onze laatste bestemming, Oslo voor twee nachten.

Foto impressie van Beitotstolen

Ons verblijf in Oslo en terug naar huis

Vanuit Beitostolen rijden we via Hamar naar Oslo. We gaan via Hamar om de beroemde ijsbaan Vikingskipet te zien, met het bijzondere dak in de vorm van een schip.

Ons Hotel in Oslo ligt net even buiten het centrum. In eerste instantie krijgen we een vervelende kamer vlakbij bouwwerkzaamheden. Gelukkig kunnen we dat snel anders regelen. Nadat we de eerste helft WK finale dames voetbal hebben gezien, lopen we naar het centrum, ongeveer drie kwartier lopen. We eten wat en slenterden door het centrum langs de haven, met zicht op de moderne opera. Natuurlijk laat de regen ons ook vanavond niet in de steek en kunnen we nog net op tijd schuilen voor een vreselijke hoosbui. We kopen een kaart voor tram, metro en bus die 24 uur geldig is en met een beetje puzzelen komen we weer bij ons Hotel. De volgende morgen schijnt zowaar de zon en is het lekker weer. Ik wil erg graag naar het Vigelandpark met de beelden van Gustav Vigeland. Prachtige beelden in brons en graniet. Beelden van blote mensen in allerlei leeftijden. Daarna nemen we de bus naar het centrum en stappen uit bij de Aker Brygge, een hippe voormalige havenwijk vol met leuke terrasjes en gezelligheid. Hierna bezoeken we de Vesting Akershus vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de haven van Oslo. We zien onze boot voor de terugreis de haven uitvaren. Oslo is een gezellige hippe stad. Overal zie je stepjes die je kunt huren met een appje en er is veel muziek en vertier op straat. We lopen nog door de Karl Johangate(Champs Ellysees van Oslo) richting het paleis van de Koning, ook nemen we een kijkje bij het bijzondere Rathus van Oslo. Oslo wordt ook wel tijgerstad genoemd en voor het station staat er een hele grote bronzen tijger. Als afsluiting eten we bij het restaurant Jamie Oliver bij de Aker Brygge. Het eten is redelijk maar niet erg bijzonder en het bier zo duur dat we het maar houden bij een colaatje.

De volgende dag pakken we na het ontbijt in en rijden we naar de haven voor onze thuisreis met de boot van Color Line vanuit Oslo naar Kiel. Het is een prachtige overtocht van 20 uur. We varen met mooi weer de haven uit en na het eten blijven we net zo lang aan dek tot de zon in de zee is ondergegaan. We kijken onze ogen uit op deze grote, luxe boot met tal van restaurants, leuke pubs, zwembad, casino en veel winkeltjes. Een hele bijzondere ervaring. Vanaf Kiel is het nog een paar uurtjes rijden en dan zijn we weer thuis.

Foto impressie van Oslo en terug reis

Enkele bijzondere ervaringen en nuttige tips

 • We rijden totaal 4800 km uit en thuis in 22 dagen
 • Hou er rekening mee dat je gemiddeld niet harder rijdt dan 50 tot 60 km per uur.
 • Tol wordt achteraf afgerekend, hou daar rekening mee
 • Wij waren te laat, maar je kunt van te voren ook een autopass regelen en korting krijgen op ferry’s ed. zie hiervoor tips van de ANWB
 • Noorwegen is een goed georganiseerd land
 • Je kunt bijna overal pinnen en hebt niet echt contant geld nodig.
 • Er zijn weinig terrasjes. Alleen in de grotere steden.
 • Op vele plekken zijn er openbare toiletten, die erg netjes zijn en vaak bijzonder qua vormgeving.
 • Noorwegen is niet goedkoop met uitzondering van de benzine, dat was ongeveer gelijk aan de Nederlandse prijs. Boodschappen, vooral drank is erg duur.
 • Goedkopere supermarkten zijn bijvoorbeeld:
  • REMA1000
  • KIWI Markt
  • Deze zijn ook vaak tot 23.00 uur nog open.
 • Het weer kan een spelbreker zijn. In het zuiden is er meer kans op mooier weer.
 • Neem bij het wandelen diverse kleding mee, het weer kan snel omslaan en vooral ook stokken, want een eenvoudige wandeling is best nog klimmen en klauteren. Lees van te voren goed door wat je te wachten staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *