Noord Holland Wandelroutes Texel

In februari 2018 hebben we een weekje gewandeld op Texel.   zie hiervoor mijn blog:

Texel is een prachtig eiland om te wandelen.  Texel is erg gevarieerd met aan de waddenkant veel vogels en een open landschap en aan de andere kant het Nationaal park Duinen van Texel. Verder zijn er een aantal hele gezellige plaatsen om te bezoeken, zoals badplaats De Koog, of Den Burg de grootste plaats van Texel.  Aan de waddenkant liggen gezellige plaatsjes zoals  Oudeschild of De Cocksdorp en in het zuiden het pittoreske Den Hoorn.  Een paar van onze gewandelde routes heb ik uitgewerkt,  deze kunt u downloaden als pdf of gpx bestand.

Een paar tips als u wilt gaat wandelen op Texel:

 • Tijdens het broedseizoen zijn de groene routes niet toegankelijk, ik heb de routes daarom soms uitgewerkt als zomer- ( tijdens broedseizoen) of winter-( buiten broedseizoen) route.
 • Als u naar Texel gaat kunt u uw bootticket online bestellen .
 • Voor het parkeren tijdens uw verblijf kunt u een e-vignet kopen. Dan hoeft u niet per keer af te rekenen.
 • Bij de VVV Texel in Den Burg kunt u mooie wandelkaarten kopen en er zijn gemarkeerde wandelroutes op Texel.

De volgende routes kunt u downloaden als pdf of gpx bestand. In verband met het broedseizoen heb ik voor sommige routes twee versies gemaakt.

Wandelroute Texel : 1. Vuurtoren – De Cocksdorp – Mandenvallei 11 of 12,5 km

Deze wandelroute start vanaf de P bij de vuurtoren. De route gaat eerst over het strand en langs de waddendijk naar De Cocksdorp. Hierna steken we het eiland dwars over via het Krimbos en komen dan zo weer bij de duinen. Afhankelijk van het seizoen gaat de wandeling via strand en duinen terug naar de Vuurtoren. De wandeling buiten het broedseizoen is iets langer omdat deze dan door de Mandenvallei gaat. Horeca is er aan de start en in De Cocksdorp en op het strand.

Download hier:

Wandelroute Texel: 2. De Koog – Fonteinsnol 16 km

Deze wandelroute vertrekt vanuit de populaire badplaats De Koog. Vanaf de Parkeerplaats op de Badweg. De route gaat eerst door het centrum van De Koog en dan door de duinen en bossen naar de Fonteinsnol, een hoge duin aan de rand van het bosgebied,  met daarop een uitkijktoren. Vanaf daar gaat de route weer door het bos en over de heide naar het strand. Het laatste deel,ongeveer 4,5 km, is langs het strand terug naar De Koog.

Download hier:

Wandelroute Texel : 3. De Koog – Slufter – Binnen Muy 12.5 – 13.5 km

Deze wandelroute vertrekt ook vanaf de Parkeerplaats aan de Badweg in de badplaats De Koog. Deze route gaat eerst over het strand, ongeveer 4,5 km, richting de Slufter.  Dit kweldergebied staat in open verbinding met de zee.  Daarna gaat de route langs de duinen terug naar De Koog, of buiten het broedseizoen langs de Binnen Muy.  Verder gaat de route langs de Bertusnol, dit is het hoogste uitzichtpunt van Texel.

Download hier:

Dit zijn een paar van de wandelroutes die we hebben gewandeld. Ik hoop hier nog eens terug te komen om meer te wandelen want het is een prachtig eiland wat ik nog niet geheel heb ontdekt.

Leuke websites om te raadplegen als u naar Texel gaat zijn :

Ik wens u veel wandelplezier op dit prachtige eiland.

4 Antwoorden op “Noord Holland Wandelroutes Texel”

 1. Boer, R

  Vandaag Wandelroute Texel: 2. De Koog – Fonteinsnol 16 km gelopen.
  We zijn gestart vanuit de Koog en hebben gekeken hoe de wind stond en besloten het rondje met de klok mee te lopen, zodat we op het strand de wind in de rug hadden.
  De rest van de wandeling is beschut tegen de wind en komt langs mooie uitzichtpunten en een restaurantje.
  Perfecte route van 4-5 uur, soms wat modderweggetjes maar met juiste schoenen geen problemen gehad.
  Bedankt voor het uitstippelen van deze route!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *