Wandelen op Texel

In januari besluiten we dat het tijd wordt voor een weekje vakantie. Nadat we onze werkgevers hiervan ook weten te overtuigen, hebben we een vrije week in het vooruitzicht.  Heerlijk, de voorpret kan beginnen. Waar gaan we heen?  Gaan we naar de sneeuw of naar de zon? Virtueel surf ik door Europa, word het Oostenrijk, Duitsland of misschien wel de Canarische Eilanden? We zoeken ons suf naar leuke accommodaties maar er was geen klik. Dan valt ons oog op iets leuks in Zuid-Limburg. Als we op de knop voor het reserveren willen drukken,  realiseren we ons dat daar carnaval wordt gevierd in onze vakantieweek. Jammer maar dat is niet onze “cup of tea”.  Uiteindelijk vinden we een leuke vakantiewoning op Texel, ver van alle carnaval geweld. We houden buienradar in de gaten, en het lijkt een wisselvallige week te worden. Veel blauwe streepjes die enige mm regen aangeven. We pakken wat extra boeken in en hopen het beste er maar van.

Als we vertrekken is het grauw en grijs en valt er lichte regen maar als we op de boot stappen zien we boven Texel de blauwe lucht. We arriveren bij onze vakantie woning en het is heerlijk zonnig.  Het huis is prachtig, we gaan ons hier wel vermaken. We nemen nog even een kijkje op het strand en kopen alvast een mooie wandelkaart.

Volgende dag is er veel wind. ’s Middags lopen we door de duinen naar het strand. Het is vloed en er is maar een heel klein streepje strand over om te lopen. Hoge golven beuken tegen de duinen. Af en toe moeten we de duinen in springen om geen natte voeten te krijgen Uiteraard lukt mij dat niet helemaal maar dat mag de pret niet drukken.  Het is genieten aan het strand.

We maken nog veel meer wandelplannen en uiteindelijk lopen we deze week bijna 70 km. Het weer is op een paar kleine hagelbuitjes na prachtig. Strakke blauwe luchten en veel wind. Het werd een week van strand, zee, duinen en bos.  We maken diverse mooie wandelingen, waarvan ik enkele routes ga uitwerken voor de website.

We lopen een prachtige route vanaf de vuurtoren langs de waddenkant richting De Cocksdorp. Vanaf daar steken we over en komen via het Krimbos bij de Mandenvallei. Een prachtig natuurgebied die vanwege het broedseizoen vanaf maart tot en met september niet toegankelijk is. Onze vakantiewoning staat aan de rand van het Nationaal Park Duinen van Texel. We lopen een aantal prachtige routes door de duinen over het strand en via De Koog weer terug.

Aan de Zuidkant van Texel zijn de Horsmeertjes, Mokbaai en Kreeftepolder. We lopen hier een korte route maar zijn erg onder de indruk van de prachtige natuur. De zon doet natuurlijk ook wonderen. We boffen en genieten met volle teugen.

We nemen een rustdag en bezoeken dan Den Burg de grootste plaats van Texel met een gezellig centrum. We rijden ook nog even naar Oudeschild, havenplaats aan de Oostkant van Texel,  maar daar was nu niet veel te beleven.

De laatste wandeling is vanaf De Koog tot en met de Slufter en dan terug via de Binnen Muy. Dit is ook een natuurgebied en niet toegankelijk tijdens het broedseizoen.  We beklimmen de Bertusnol en hebben een schitterend uitzicht over Texel.

Het was een heerlijk weekje Texel en we hadden ons geen betere bestemming kunnen wensen.  Strand, zee en duinen vervelen nooit. De zee is telkens anders en de mooie natuurgebieden op Texel  waren echt bijzonder en natuurlijk werkte het mooie weer ook mee aan een perfecte vakantieweek.

 

Enkele tips:

  • Boek je bootticket van te voren online, dat scheelt tijd.
  • Koop een parkeerkaart  voor de auto, een e-vignet voor je verblijf, dat kost voor een week € 15,00 euro, voor een jaar € 20,00 euro.
  • Ga even langs de VVV in Den Burg   voor mooie wandelkaarten.
  • Houd er rekening mee dat tijdens het broedseizoen sommige gebieden zijn afgesloten voor wandelaars (de groene routes).

De eerste routes zijn uitgewerkt en te downloaden:

 

Een impressie van onze fantastische week Texel februari 2018:

 

 

 

 

 

 

 

3 Antwoorden op “Wandelen op Texel”

  1. Ria ter Veld

    Jannie dankjewel voor deze mooie route. Ik kom al jaren op Texel dus ook in de slufter,maar dit was compleet een nieuw stukje slufter voor mij. De route heb ik gelopen via GPX en hij was helemaal duidelijk. Alleen heb ik zelf de fout genaakt om helemaal door te lopen tot de slufter,en zag later dat ik eerder naar rechts had gemoeten.maar gewoon doorgelopen omdat ik wel zag dat ik vanzelf weer op de route kwam. Langs het strand vond ik wel een heel lang stuk. Maar dat is persoonlijk..ik heb genoten van deze wandeling. Maar 15 km op Texel of bij ons in Drenthe is toch wel een groot verschil. Ik had me toch een partij last van mn benen!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *