Wandelvanuit Oude Bildtzijl – Friesland

Oude Bildtzijl (Oude Syl in het Fries) ligt in het Noorden van Friesland vlakbij de Waddenzee. Afgelopen donderdag (Hemelvaartsdag) ga ik op bezoek bij Janneke Slump van de Facebook groep Wandelen in het Noorderland. Janneke neemt mij mee voor een heerlijke wandeling vanuit Oude Bildtzijl.

Het weer is prachtig om te wandelen. Niet te warm, beetje bewolking en zon. We zijn gestart in het centrum van het dorp Oude BIldtzijl, bij de sluis. (Pyp) Vanaf hier lopen we langs het het water richting het natuurgebied van het Fryske Gea: Bûtendyks. Prachtig kwelderlandschap grenzend aan de Waddenzee. In de verte zien we Ameland liggen.

Eenmaal in het buitengebied zien en horen we veel vogels, zoals de Kluut, Tureluur, Veldleeuwerik en diverse meeuwen. In de verte staan paarden, schapen en koeien. In 2006 werden hier 150 paarden ingesloten door het water. Beelden van hun redding gingen de hele wereld over.

Het is genieten van de mooie wolken boven het wad. Het waait hard, maar dat deert ons niet. We scharrelen heerlijk over de dijkjes, nemen een rustpauze bij een watertje en beklimmen de oude bunker om te genieten van het uitzicht. Er is veel flora en fauna om te bewonderen.

We komen uit bij het Kweldercentrum Noarderleech. Hier is een toilet en koffie, mits het apparaat niet defect is. Er is veel info over dit prachtig stukje natuurgebied. Langs het buitengebied lopen we over kleine wegen en fietspaden terug naar Oude Bildtzijl.

We maken een wandeling van 15 km, door de harde wind, is het best zwaar. We sluiten af met een bezoek aan het Informatiecentrum Aerdenplaats, midden in het dorp Oude Bildtzijl, bij de kerk. Achter dit centrum is een prachtige vlindertuin. Je kunt er koffie of thee kopen en er zijn wisselende tentoonstellingen van kunstenaars. Verder is er nog meer informatie over het verleden van Oude Bildtzijl.

Wandeling 15 km vanuit Oude Bildtzijl Friesland.

Download hier:

GPX bestand (direct)

GPX bestand (zip)

Deze wandeling is bedacht door Janneke Slump. Wandeling is ongeveer 40% onverhard.

Leuke websites om te raadplegen voor een wandeling:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *