Wandelen Alde Faenen – Earnewoude

Vorige week, een heerlijke zonnige lenteweek met strakblauwe lucht en fijne temperatuur voor een wandeling. Hoewel ik al enige tijd last heb van een pijnlijke heup, kan ik toch niet thuisblijven. Op woensdag een vrije dag gepland en Janneke gevraagd of ze een korte route, max 10 km wilde lopen in het natuurgebied de Alde Feanen.

Janneke is vrijwilliger voor het Fryske Gea, die dit gebied beheerd, en kent het op haar duimpje. Voor mij een relaxte dag en lekker meelopen met de route die Janneke heeft bedacht. We starten bij Hotel Princenhof en vanaf daar lopen we al snel het natuurgebied in.

Op het eerste pad ontdekken we direct diverse vogels in het weiland. Veel soorten ganzen, een kievit, reigers en ooievaar. Met een zachte wind is het een heerlijke struindag. We pauzeren bij het ooievaar-centrum (Earrebarre in het Fries), met uitzicht op vele nesten met parende ooievaars. Na de lunch struinen we verder richting de uitkijktoren IT WIKELSLÂN, vanaf daar, langs nog veel meer water en vogels weer terug naar Earnewoude. We sluiten af op het terras aan het water van Hotel Princenhof met enkele bitterballen en een fris alcohol vrij biertje. Het is echt genieten om op dit soort dagen te struinen in de natuur, en weer gezellig bijkletsen met Janneke.

Alde Feanen is voorzien van wandelknooppunten, wij lopen de volgende route, bedacht door Janneke ongeveer 10 km.

Vanaf Hotel Princenhof, LA over het fietspad naar knooppunt 67-41-52-46-71-78-44-63-31-72-43-65-35-55-44-78-71-46-75-66-45-53 en vanaf daar langs de haven terug naar Hotel Princenhof.

Zie ook mijn eerdere wandelingen in dit gebied:

Websites om te raadplegen voordat u gaat wandelen:

Foto impressie van deze heerlijke wandel-dag Maart 2022