Earnewoude – Alde Feanen

Zondag voor de derde keer ingecheckt bij het ziekenhuis Nij Smellinghe Drachten. Hoewel het allemaal wel te doen is, zijn het toch de beruchte laatste loodjes. Het kost veel energie, je wordt geleefd deze weken hier. De uitdaging is het geleerde van de afgelopen weken consequent in de praktijk te brengen. Conditie uitbouwen en oefeningen blijven doen. We gaan ervoor.

Turf km

Afgelopen weekend bijtanken, maar gelukkig zagen we nog kans een heerlijke korte wandeling te maken. Schoonvader was jarig zaterdag, 86 werd hij. Bezoek was welkom maar niet te vroeg want hij wilde zijn dagelijkse rondje wandelen. Hij loopt twee rondjes vanuit huis in de omgeving Stiens (Friesland), beide ongeveer 15 km. Dagelijks loopt hij één, maar soms als het lekker gaat loopt hij ze beide. Daardoor is hij nog behoorlijk fit fysiek. Naast het wandelen onderhoudt hij nog een grote moestuin. Tien keer liep hij de elfstedentocht, de laatste keer was hij tachtig. Nu doet hij jaarlijks nog 1 dag mee en loopt soms nog een lange route ergens in Friesland. Dit jaar staat de marathon rond Sneek en Meer in de agenda. Waar wij 1000 km  een hele uitdaging vinden  om te halen dit jaar,  gaat hij voor de 5000 km. Vorig jaar was dit bijna gelukt. Hij houdt zijn km bij op een hele simpele manier, voor hem geen apps of gps. Op de achterkant van een oude pizza doos wordt er geturfd. Elk streepje is 15 km en 5 dus 75 km. Inmiddels heeft hij meer dan 800 km gelopen in 2017. 

Wij liepen een heerlijke route vanuit Earnewoude door het natuurgebied ‘Alde Feanen’. Een laagveenmoerras beheerd door ‘It Fryske Gea’. We starten met een lekkere bak kibbeling bij de ‘Fiskerinder’ dat naast de parkeerplaats is gevestigd. Voldoende energie voor een lekkere wandeling.
We liepen al snel Earnewoude uit en het natuurgebied in. We zagen de kievieten buitelen in het land. Zwermen ganzen, eenden en vele andere vogels waaronder veel Ooievaars omdat er een Ooievaarstation is gevestigd. Genieten was het van het zachte weer en de mooi omgeving met veel water en riet. Door het open karakter van dit landschap vind ik de mooie wolkenluchten in combinatie met het water prachtig. De paden waren drassig maar op vele paden waren er houtsnippers gestrooid, dat hielp. We liepen over vlonders en bruggen en langs de oude petgaten, die het bos een mysterieus uiterlijk gaven. We beklommen de uitzichtoren en kregen daardoor een mooi overzicht over dit mooie natuurgebied. Het laatste stuk hadden we zicht op de contouren van Earnewoude. Omdat we in tijdgebrek kwamen bleven we aan de noordkant van Earnewoude. Volgende keer maken we nog een extra rondje ten zuiden van Earnewoude. Ik heb hier al eerder gewandeld en ook hier is het prachtig. Als laatste deden we nog een rondje door de haven. Het was erg rustig en de meeste horecagelegenheden waren nog gesloten. De pont ‘Hin en Wer’ was niet in de vaart. Tip: let op de grond in de haven, hier vind je allemaal spreuken maar dan in het Fries. Een hele opgave om uit te vogelen wat ze betekenen.

We liepen ongeveer 8 km en ik werk deze korte maar lekkere wandeling uit voor de website.
Wil je hier ook aan de wandel dan kun je voor meer info en wandelingen terecht bij het Bezoekerscentrum ‘Alde Feanen’.

Voor meer inspiratie zie mijn eerdere blogs:

Onderstaand een foto impressie ( deze zijn gemaakt met mijn mobiel)

Een aantal van de vele spreuken bij de haven van Earnewoude.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *