Engeland en Wandeldip

Deze keer een blog die niet over mijn wandelactiviteiten gaat.

Afgelopen zondag voor de tweede keer inchecken bij het ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten. Ik mag hier drie weken logeren op de afdeling, expertisecentrum voor lymfo-vasculaire geneeskunde(ECL), met uitzondering van de weekeinden.

Sinds 2009 heb ik een lymfeoedeem arm als gevolg van borstkanker. Hierdoor heb ik een dikke arm omdat het  lymfevocht zich ophoopt in mijn arm.  Toen bij mij de diagnose werd gesteld, werd ik doorgestuurd naar een huidtherapeut. Daar werden er steunkousen aangemeten en daarna werd ik gemiddeld om de twee week behandeld,  manuele lymfedrainage, een massage therapie waarmee door massage het  lymfevocht beter wordt afgevoerd. Tevens kreeg ik het advies de arm te ontzien en geen zware werkzaamheden te gaan doen.

Na 7 jaar behandelen besloot ik eens verder te kijken of er nog verbetering was voor mijn arm. Hoewel ik mijn leven er niet door heb laten beïnvloeden, is het toch een energievreter. Nadat ik de nodige medische papieren had opgestuurd ontving ik een intake afspraak. Vervolgens nog een afspraak met het team, van allerlei specialismen die meewerken in het ECL. Beetje vreemd om door een heel team tegelijk bekeken te worden. De ene kneep hier de andere vroeg mij iets te bewegen en de rest keek toe. Nadat ik in dit team was besproken mocht ik komen logeren. Ze hadden het idee dat er nog wel eer aan mij te behalen viel.

Zodoende ben ik nu voor de tweede week te gast. Totaal blijf ik drie weken voor een intensieve behandeling. Genezen kunnen ze het niet, maar de behandeling hier is gericht op zelfmanagement. Waar ik eerder het advies kreeg de arm te ontzien, vinden ze hier dat ik spierkracht moet opbouwen om zo door middel van beweging  het vocht af te voeren.  Dus ben ik 2 x per dag aan het sporten, en krijg ik allerlei voorlichting en wordt de arm elke dag stevig in het verband gezet.  Het voelt raar, ben niet ziek maar toch lig ik in het ziekenhuis. Daarbij nooit geweten dat er zoveel vormen van lymfeoedeem en lipoedeem zijn.

Afgelopen weekeinde was ik thuis en had echt geen puf om te wandelen. We hebben ons daarom gestort op de vakantieplannen en voor twee weken een huisje geboekt in Engeland. Voor ons nieuw terrein hier zijn we nog nooit geweest.  In mijn vrije tijd hier in het ziekenhuis ben ik allerlei info aan het verzamelen. De voorpret is net zo belangrijk als de vakantie zelf vind ik altijd. We willen toeren met onze BMW Z3 roadster, maar natuurlijk ook wandelen. We verblijven op de grens van Devon en Cornwall, vlakbij de kustplaats Bude.  Omdat het Dartmoor National Park en ook het Exmoor National Park niet zo ver zijn dacht ik,  misschien zijn er lezers die hier al eens geweest zijn en nog leuke wandeltips hebben.

Heb je leuke wandeltips zou je deze dan met mij willen delen. Wandelingen van zo rond de 15 km.

 

2017 Behandeling Lymfearm

Stevig ingezwachteld

7 Antwoorden op “Engeland en Wandeldip”

 1. Marjo

  Hallo Janny, afgelopen vrijdag heb ik de rondwandeling bij Loon en het Ballooërveld gelopen. Het was een prachtige wandeling en heel goed beschreven! Dank je wel hiervoor.
  Er zijn op dit moment werkzaamheden bij de brug bij Taarlo, gelukkig kon ik over een smal plankje de andere kant bereiken.
  2 jaar geleden heb ik in Engeland een deel van het Sourh West Coastpath gelopen, een absolute aanrader! We zijn tot Bude gekomen, en daarvoor dus oa in het Exmoor National Park gewandeld. Als je een National Trust kantoor opzoekt, dan kunnen ze je heel goed verder helpen met rondwandelingen.
  Veel plezier en idd de voorpret is (bijna) net zo leuk als de vakantie zelf.
  Ik wens je eerst een goed herstel! Marjo

 2. Trudi

  Hallo Janny,kan je helaas geen info geven over Engeland maar wens je veel sterkte deze weken! Tot bij een wandeling in de toekomst. Trudi

 3. Janneke

  Sterkte … sporten helpt echt 🙂 … Als je ook naar buiten mag? Er zijn wandelmaatjes op Wandeln in het Noorderland die in Drachten wonen.. Een ommetje moet kunnen toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *