Januari wandelmaand

Een goed begin is het halve werk, afgelopen maand liep ik bijna 100 km. Gevarieerde routes soms alleen of samen met partner Bennie en met de Facebookgroep Wandelmaatjes Noord Nederland.   (WNN) Januari 2018 kenmerkte zich vooral door veel regen en stormen. Dat betekende nattigheid in het bos en omgevallen bomen die de wandelpaden hier en daar blokkeerden.   Gelukkig waren er alternatieven.

Wandeling Onlanden met wandelmaatjes (WNN) 6 januari 2018

Wandeling van 15 Km vanaf Eelde door de Onlanden bedacht door Karin. We waren met een groep van ongeveer 15 onverschrokken wandelaars. De route was geheel verhard. In het begin miezerde het een beetje en waren we blij dat halverwege de kroeg in Peize open was voor heerlijke koffie, thee of warme chocolademelk met slagroom. Een klein groepje wilde toch nog even zandhappen en besloten een ommetje te maken door het bos bij Peize. Ze wisten nog bijna te verdwalen.  De rest van de groep liep door naar de nieuwe uitkijktoren in de Onlanden. Wat een mooi exemplaar en een geweldig uitzicht,  ondanks het donkere weer. Het lijkt mij schitterend om met mooi weer deze toren nog eens te beklimmen.  Hierna liepen we terug naar Eelde. De zon probeerde nog door de wolken te prikken en dat gaf een prachtige kijk op de landerijen. Mooie waterpartijen met veel vogels. Het was een fijne route. Er zijn ook onverharde paden in de Onlanden maar deze waren nu veel te nat.  Ik heb in ieder geval weer inspiratie opgedaan voor en nieuwe route in deze mooie omgeving vlak onder Groningen. Dank Karin voor de leuke route en het was weer gezellig met een groep te lopen.

Stadswandeling Leeuwarden 13 janauri

Voor de maand januari stonden de stadswandelingen Groningen en Assen  ” in the spotlight” op de website.  Leeuwarden is  in 2018  Culturele Hoofdstad van Europa,  daarom leek het mij leuk om hier ook een mooie route te maken.  Bennie geboren en getogen in de buurt van Leeuwarden was de gids. Ondanks dat het een mistige, grijze en trieste zaterdag was hebben we genoten van het struinen door deze historische stad en heel veel mooie panden en historische plekken gezien. De kunstwerken, in verband met LF2018,  voor het station waren prachtig een jongens- en meisjeshoofd als mistfontein met de naam “LOVE”.  De route is inmiddels uitgewerkt en kunt u downloaden. Stadswandeling Leeuwarden 8 KM.

20 Januari wandeling Dwingelderveld met wandelmaatjes (WNN)

Voor de tweede keer deze maand op pad met een groep van WNN. Op tijd opstaan,  want vertrek 9 uur vanaf de Boslounge bij Spier.  We maken onder leiding van Roelof een prachtige wandeling door het natuurpark Dwingelderveld. Een combinatie van de rode en blauwe paaltjesroute. Prachtige vennen en mooie bospaadjes. Het was best koud en nat maar heel goed te lopen. Geen last van de storm die eerder deze week over Nederland raasde. We zagen een heleboel schapen die ons vrolijk kwamen begroeten zo nu en dan.  Na afloop gingen we weer onze eigen gang. Wij namen een lekkere kop snert bij v.d. Valk in Spier. Sommigen deden nog een rondje en liepen de witte route  Heerlijke wandelochtend en weer 15 km.  Dank Roelof voor de leuke wandeling, het was weer gezellig bijkletsen.

Zondag was het prachtig weer en daarom liep ik samen met Bennie nog een korte route vanaf Hooghalen over het Heuvingerzand. Verkennen van een nieuwe route voor de website.

Wandeling vanaf P bij Kamp Westerbork 27 januari:

Al een langere tijd heb ik een concept route vanaf Hooghalen over het Heuvingerzand langs Kamp Westerbork en dan via het Grote Zand weer terug. Bennie had andere plannen en daarom besloot ik om alleen op pad te gaan en een gedeelte te lopen vanaf de P van kamp Westerbork.  Het werd een survival tocht. Veel omgevallen bomen en het was erg nat. Dat leverde een behoorlijke kletspoot op en  klimmen en klauteren over bomen om dan tot de conclusie te komen dat het verderop nog erger was, waardoor ik weer terug moest klauterend en klimmend over boomstammen.

Halverwege liep ik door het herdenkingskamp Westerbork. Telkens ben ik weer stil als ik hier loop. De waanzin van alle oorlogen, mensen op de vlucht omdat men niet met elkaar of naast elkaar kan leven.  Ik vraag me af welke god, ideologie, geld, macht het kan goed praten dat men elkaar vermoord, verjaagd of onderdrukt. Het is goed dat we niet vergeten.

Moe maar voldaan kwam ik terug bij de P van het kamp Westerbork.  De route die ik uiteindelijk heb gelopen,  ga ik als korte route uitwerken voor de website, want een bezoek aan dit kamp is zeker de moeite waard, in combinatie met een heerlijke wandeling door dit prachtige gebied.

In januari zijn we ook gestart met avondwandelingen om zo de conditie op pijl te houden. Dus wandelde ik bijna 100 km en daar ben ik best blij mee. Dat is een goed begin en als we gezond blijven dan moet dit jaar de 1000 km ook eens lukken.  Ik ga ervoor en hoop dat de lezers van mijn website geïnspireerd worden om ondanks regen, storm, sneeuw of andere weertypes toch op pad gaan en te genieten van een heerlijke wandeling.

In de planning:

  • In februari gaan we een weekje naar Texel om te wandelen en mooie routes te maken.
  • De bedoeling is om naar Tjechië op vakantie te gaan om daar ook te wandelen. We zijn op zoek naar leuke tips voor goede campings en mooie wandelroutes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *