Friesland: Leeuwarden stadswandeling 8KM

Afstand 8 KM

Wandeling langs alle hotspots van Leeuwarden

Op een ietwat mistige zaterdag in januari 2018 maakten we een prachtige stadswandeling in Leeuwarden. Leeuwarden is (samen met Valletta in Malta) in 2018 de culturele hoofdstad van Europa. Mooie aanleiding om de stad eens goed te verkennen. Mijn partner Bennie, geboren en getogen in Stiens, klein dorp boven Leeuwarden, was mijn gids deze dag. Het mooie van een stadswandeling is dat je bewust gaat kijken en daardoor zie je unieke gebouwen en andere interessante plekken van een stad. Ondanks het sombere weer maakten we een erg boeiende wandeling langs vele mooie gebouwen en historische plekken.

De route is 8 km geworden en gaat eerst rond de buitenrand van de binnenstad en op het einde maakt het een lus langs de gezellige winkelstraten en mooie pleinen. De route komt langs tal van musea, waaronder het Fries Museum. U komt op veel plekken borden met informatie tegen van de diverse gebouwen en historische plekken.

Stadswandeling Leeuwarden route in het kort:

De route start vanaf het NS-station en gaat dan naar de Blokhuispoort, het voormalige Huis van Bewaring waar nu een cultureel centrum wordt gevestigd met ondermeer de Bibliotheek van Leeuwarden.  Daarna lopen we langs het Gabbema Gasthuis, net even buiten de binnenrand van het centrum, maar zeker de moeite waard om te bekijken. Vooral het tegeltableau boven de ingang. Vervolgens richting de Bonifatiuskerk, deze kerk is zeker een bezichtiging waard, we lopen verder langs de Grote kerk naar de Prinsentuin. Dan natuurlijk langs het beroemdste gebouw van Leeuwarden “De Oldehove”.  De bouw van deze kromme en scheve toren startte in 1529 maar is nooit afgemaakt.  Hierna slingeren we door de binnenstad van Leeuwarden met vele mooie winkelstraten en pleintjes. Langs het Stadhuis met daarvoor de Wilhelminaboom en natuurlijk langs Us Heit. De route komt langs diverse musea en langs beelden van diverse bekende persoonlijkheden zoals Pieter Jelle Troelstra, Mata Hari en Anne Vondeling. Voor het station staan twee hele grote beelden van een jongens- en meisjeskop. Dit wordt een mistfontein in het kader van Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa. Indrukwekkend om te zien en de titel is “LOVE”.

Leeuwarden is echt een prachtige  en gezellige stad. We zijn van plan om komende zomer deze wandeling nog een keer te maken op een mooie zonnige dag als de terrassen vol zitten en de bootjes zijn aangemeerd in de Prinsentuin.

Leuke websites om te raadplegen voordat u deze stadswandeling gaat maken:

Een foto-impressie van onze wandeling in Leeuwarden januari 2018:

9 Antwoorden op “Friesland: Leeuwarden stadswandeling 8KM”

 1. Jet. Schipper

  Mooie stadswandeling. We hebben er van genoten. Alle hoogtepunten gezien. Wij vonden het St Antony gasthuis, en dan vooral de tuin daarvan zo ontzettend mooi. Zo keurig onderhouden. Mijn complimenten.

 2. Marian

  Vandaag deze mooie route van Wandelvanuit gelopen. Het laatste stuk de binnenstad in ontbraken er nog wel eens naambordjes van straten. Gelukkig hadden we de GPX ook gedownload en kwamen we steeds weer op de route terug. Met het zonnetje erbij en een lekker temperatuurtje is deze wandeling vast nog leuker.
  Janny bedankt.

 3. Henk Leutscher

  Leuk om het resultaat even te zien, nadat ik jullie zaterdag tegenkwam. Kunnen jullie ook nog een linkje naar A Guide to leeuwarden toevoegen? Voor degenen die ook nog met een gids willen lopen? Mvg. Henk Leutscher

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *