Gelderland: wandelen in de Achterhoek deel 2

Wandeling: Lievelde-Lichtenvoorde

Na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijtje gaan we  zondag op pad voor onze tweede wandeling.  Deze keer starten we bij ‘Herberg Erve Kots’ in Lievelde. Deze herberg ligt 3 km vanaf ons huis en een ideale plek om je wandeling te starten.  Bij de herberg is een restaurant en open lucht museum.  Tevens is dit een  TOP (Toeristisch Overstap Punt), hier kun je starten voor bewegwijzerde wandelroutes van het wandelnetwerk Achterhoek.

Het weer is voortreffelijk en we hebben geluk met het weinige regen dit weekend. Hoewel het fris is schijnt de zon en is het echt prettig wandelweer.

Wanneer je zelf je routes maakt met  behulp van kaarten of de computer, kan de werkelijkheid soms verrassend zijn.  Deze keer had ik bedacht, dat we door een stukje natuurgebied zouden lopen via een klein ruig paadje door het bos, langs een mooie vijver. Aan het einde van het pad was het de bedoeling weer op een groter pad uit te komen.  Daar aangekomen was het pad afgesloten met prikkeldraad en een hek met een hangslot.  Sportief wisten we over het hek te klimmen. Navraag bij een wandelaar leerde ons dat we over een stukje privé terrein ‘De Heugte’  hebben gelopen, echter volgens hem gebeurde dat wel vaker en was het niet verboden.

Hierna lopen we over mooie onverharde paden richting de Engelse Schans vlakbij Lichtenvoorde. Onderweg komen we een aantal keren informatieborden tegen, deze herinneren aan de inzet van inwoners van deze omgeving in de Tweede Wereldoorlog.  Indrukwekkend om te lezen wat voor moed men toonde om onderduikers te herbergen..  We nemen later nog een kijkje bij het onderduikershol net buiten Lievelde, dat in oude staat is hersteld, De Engelse Schans ligt in het bos net buiten Lichtenvoorde vlak bij Lievelde.  Er staat een klimtoren naast die een prachtig uitzicht geeft op deze historische belegeringsschans. Dit gebied is ook erg leuk om met kinderen te verkennen.

Als we de laatste meters afleggen begint het te regenen. We kopen nog wat lekkere kaas en worst bij de kaasboerderij Weenink tegenover Herberg Erve kots, dan schuiven we aan bij de knisperende open haard en genieten na met warme chocolademelk plus slagroom.

Voldaan rijden we weer richting ons huis. Deze route werk ik uit tot een route van 13 km,  binnenkort te downloaden via de website als pdf of gpx bestand (met optie van het extra stukje natuurgebied.)

Maandag helaas al weer inpakken, bij het verlaten van het park,  praten we nog even na met de medewerkers van Topparken Residence Lichtenvoorde over onze belevenissen van het weekend. We hebben heerlijke  Achterhoekse lucht opgesnoven en dat smaakt naar meer.  Wat ons betreft gaan we vaker wandelen of fietsen in de Achterhoek, Er is genoeg te beleven.

Enkele tips :

Omdat Lichtenvoorde dicht bij de grens van Duitsland ligt, is het ook makkelijk een bezoek te brengen aan één van de leuke steden of natuurgebieden vlak over de grens. Zeker als er straks weer kerstmarkten zijn bij onze Oosterburen.

Een foto impressie van onze zondag wandeling 5 november 2017.

 

Verantwoording: 
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BungalowSpecials en Topparken Residence Lichtenvoorde. In het artikel  geven wij onze eigen mening  over de  beleving en ervaring van ons verblijf.

 

 

2 Antwoorden op “Gelderland: wandelen in de Achterhoek deel 2”

 1. Mattie

  De route vanaf Erve Kots (13 km) bevat enkele kleine foutjes:
  – bij de N18 moet je niet tot een kruising lopen, maar de eerste weg links nemen.
  – gelijk na huisnummer 16A moet 36A zijn.
  – de gele pijltjes zijn geel/rood.

  De route was afwisselend. Het onderduikershol maakte indruk op ons.
  Dus makers bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *