Gelderland: wandelen in de Achterhoek deel 1

Afgelopen weekend hebben we genoten van een heerlijke mini-vakantie. Lang weekend vrij om te wandelen in de Achterhoek.  De Achterhoek is een gebied in het Oosten van Gelderland, grenzend aan Duitsland. Veel variatie in natuur, waarbij vooral het coulisselandschap een typisch kenmerk is voor deze omgeving.

Nadat we de nodige kleding, wandelschoenen en proviand hebben ingepakt gaan we op pad. Relaxed tuffen we richting Duitsland om te lunchen in Ahaus, een klein stadje ter hoogte van Enschede. Na de lunch lopen we een rondje door het centrum en om het Schloß Ahaus.  Dit is een indrukwekkend gebouw midden in het centrum.  Hierna trekken we rustig verder richting onze eindbestemming voor dit weekend:  Topparken Residence Lichtenvoorde. Terwijl we rijden over landelijke wegen met fraaie boerderijen in het mooie Achterhoekse landschap komen we gelijk in de vakantiemodus.

Voor een wandelliefhebber is het park ideaal gelegen, net ten Noorden van de plaats Lichtenvoorde in een fijne landelijke omgeving. We hebben gekozen voor het huisje de ‘Wilgenhoeve’. Een prachtig en comfortabel huisje met een moderne uitstraling.

Wandeling Lichtenvoorde-Zieuwent: 

Op zaterdag vroeg op voor onze eerste wandeling.  De route had ik thuis al voorbereid maar nog een beetje bijgeschaafd met de wandelkaart, die we vrijdagavond hebben opgehaald bij de VVV in Lichtenvoorde.  Op deze kaart staan de bewegwijzerde wandelroutes van het wandelnetwerk van de Achterhoek. deze kun je ook online plannen.

Vanuit ons huis lopen we naar het natuurgebied Koolmansdijk, een prachtig natuurgebied waar in juni de Orchideeën rijkelijk bloeien. Lees ook de blog van de boswachter  over dit gebied. Wij volgen hier de uitgezette gele paaltjes route. Nadat we deze route hebben gelopen, gaan we verder op, de in ere herstelde, kerkenpaden rondom het dorp Zieuwent. We lopen langs en over de Baakse Beek, door het natuurgebied bij de Baakse Beek en wandelen verder richting Zieuwent.

Het is prachtig wandelweer deze dag. Niet te warm en volop zon. Onderweg genieten we van de landelijke sfeer van het landschap. Her en der boerderijen, grazende koeien en kleine stukjes landbouwgebied die zijn veranderd in natuurgebieden. In Zieuwent is het tijd voor de cappuccino.  Het dorp zelf wordt gedomineerd door de grote Sint-Werenfriduskerk midden in het dorp. Deze neogotische kerk wordt ook wel de Kathedraal van de Achterhoek genoemd.

Hierna lopen we richting Lichtenvoorde. Na het kerkenpad Rolderspad krijgen we een stukje verharde weg. Gelukkig is het niet druk met verkeer en bereiken we na drie kwartier goed doorstappen de ‘Markt’ in Lichtenvoorde.  Inmiddels hebben we bijna 16 km gelopen.  Hier trakteren we onszelf weer op cappuccino echter nu met een fantastische appelplaatkoek, perfecte brandstof om de laatste kilometers naar ons huis af te leggen.  Via de in 1648 gebouwde witte Johanneskerk en het park verlaten we Lichtenvoorde en wandelen door het Landgoed Voshutten weer richting ons huis. Deze route van 18 km werk ik uit voor de website en is binnenkort te downloaden als pdf of GPX bestand.

’s Avonds neem ik nog een duik in het zwembad van het park. Heerlijk ontspannen na een lange dag wandelen, echt aan te bevelen zodat je de volgende dag weer fit op pad kunt zonder spierpijn.  We twijfelen of we nog een wedstrijdje gaan Bowlen op het park, maar besluiten dat we actief genoeg zijn geweest vandaag en nestelen ons met een kaasje en een wijntje op de bank.  Zondag vroeg op voor weer een fijne wandeling vanuit Lievelde.  Blog volgt.

Foto impressie van het eerste deel van ons wandelweekend in de Achterhoek.

Het huis:

Wandeling Lichtenvoorde Zaterdag 4 november 2017

Verantwoording: 
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BungalowSpecials en Topparken Residence Lichtenvoorde. In het artikel  geven wij onze eigen mening  over de  beleving en ervaring van ons verblijf.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *