Wandelvanuit tijdens Coronatijd.

Normandie

Het lijkt al weer eeuwen geleden, maar de eerste week van Maart zijn we nog een weekje op vakantie geweest. Hoewel er al sprake was van Corona, bleef de huidige realiteit een beetje ver van ons bed. We boekten een huis in Normandië, in een dorpje met een kerk en een gemeentehuis, dat was het wel zo’n beetje. Vandaar gingen we op ontdekking naar de invasie stranden, met vele overgebleven items van de oorlog. Indrukwekkend was de Amerikaanse begraafplaats aan de rand van Omaha Beach. We bezochten daarnaast nog Mont Michel en Etretat met de prachtige krijtrotsformaties. Een geweldige dag, het was prachtig weer met harde wind waardoor de zee onstuimig op het land kwam met spectaculaire hoge golven. Op de terugreis was België al afgesloten en op zondag werd bekend dat Nederland ook in een intelligente lockdown ging. Aparte gewaarwording. We zagen de afgelopen week de gevolgen van een vreselijke oorlog. Hoewel deze crises verschrikkelijk is, leven we gelukkig nog in redelijke vrijheid met elkaar en moeten we er maar op vertrouwen dat een vaccin snel beschikbaar komt.

Foto impressie van onze Normandie week.

Wandelvanuit, eerste weken in Coronatijd

Na de vakantie in Normandië bleef ik thuis en wandelde mijn rondje vanaf huis. Geen straf maar wel een onwerkelijke situatie.

Zie mijn blog : Wandeling Hondstong

Zodra de hele situatie een beetje begon te bezinken trokken we er weer wat verder op uit. Dat resulteerde in een paar mooie nieuwe wandelvanuit routes in alle drie noordelijke provincies.

Nieuwe routes ontdekken is nog niet zo makkelijk:

Als wandelaar en routemaker vind ik het heerlijk om allerlei nieuwe paadjes te ontdekken en ga ik graag op pad om dit uit te zoeken. De afgelopen maand werd ik geconfronteerd met mailtjes over afgesloten paadjes op mijn routes. Zelf ontdekte ik ook tijdens het wandelen, dat er veel paden afgesloten zijn en dat gebieden niet meer toegankelijk zijn. Dat zijn wel dilemma’s. De route Veenhuizen-Westervelde is daarom tijdelijk offline. Daar is door Natuurmonumenten een pad afgesloten door het stuk de Tempelstukken. Zodra dit weer is opgeheven, zal ik deze route weer online zetten. Inmiddels ben ik 2 keer hier op onderzoek uit geweest. Één keer samen met een wandelmaatje en gistermiddag alleen. Telkens kom ik tot de ontdekking dat vele paadjes langs de beekjes, door het gebied van ‘de Slokkert’ niet meer begaanbaar zijn of zelfs zijn afgesloten met prikkeldraad. Wel jammer maar er blijft nog genoeg over om van te genieten. Afgelopen maand trof ik dit dus meerdere keren.

Vanuit Herinneringskamp Westerbork liep ik een mooie wandeling door het bos, daar waren paden afgesloten door vele bomen dwars over de paden, ivm herinrichting van het bos. Op bevrijdingsdag wandelden we vanuit Ravenswoud, vlakbij het Fochteloërveen, ook hier troffen we het niet. Een brug in onderhoud en ook het natuurgebied Compagnonsveld was afgesloten in verband met broedende Kraanvogels. In het Drents Friese Wold was het gebied de Schapendobbe afgesloten door het Fryske Gae.

Al met al best veel kilometers gelopen de laatste maand maar nieuwe routes blijven nog even uit. Het is geen drama, want met dit mooie weer is het genieten in het Noorden van Nederland. Wat hebben we een prachtige natuur en het is fijn dat daar goed op gepast wordt.

Vandaag in het nieuws las ik dat vele gebruikers van deze natuur hun rotzooi achter laten. Daarom mijn oproep :

Neem alles weer mee wat je consumeert, of anders gebruikt dan houden we de bossen en natuurgebieden netjes voor alle gebruikers.

Nog een paar foto’s van mijn recente wandeling in de omgeving Veenhuizen

Nog wandelplannen voor de komende Pinksterdagen zie dan:

Veel wandelplezier en laten we het netjes houden met elkaar.