Wandelvanuit in het Drents Friese Wold

Één van mijn favoriet natuurgebieden is het Drents Friese Wold. Zoals de naam al doet vermoeden, een natuurgebied van ca 6000 ha.op de grens van Drenthe en Friesland. Prachtig gevarieerd landschap met heide, stuifzand, mooie bossen en vennen.

Vandaag aan de wandel met wandelmaatje Ria om een nieuwe route te verkennen vanaf de P bij het Aekingerzand en Aekingermeer (Canadameer). Ondanks de weersvoorspellingen hebben we allebei zin in een lekkere struintocht. Slecht weer bestaat niet, alleen maar slechte kleding zei mijn oma altijd. De regenjassen aan, fotocamera op de rug en we kunnen op pad. Een dag met afwisselend zon en regen. Soms schijnt de zon uitbundig, maar even later is er een felle bui en staan we te schuilen onder een dikke boom. Dit alles resulteert in prachtige wolkenluchten boven het uitgestrekte gebied. We lopen langs een aantal mooie vennen. Helaas staat de ‘Meeuwenpoel’ droog. Heel anders dan 2 jaar geleden toen ik hier was. Destijds was het een prachtige plek met kwakende kikkers, mooie bloemen en veel insecten.

Zie mijn blog : wandelen met de boswachter

Het wandelen gaat zo lekker dat we er nog een extra lusje bij doen, totaal lopen we 19 km. Het laatste stuk terug, is het zwoegen over het zanderige pad. De omgeving is prachtig vooral met de Hollandse wolkenluchten. We houden ons netjes aan de toegankelijke paden. Overal staan borden om de natuur te beschermen en daar werken we natuurlijk graag aan mee. Nadeel zijn de vele MTB’ers vandaag in het gebied, gelukkig houden we rekening met elkaar.

Dit gedeelte van het Drents Friese Wold kenmerkt zich door de stilte en de weidsheid van het Aekingerzand, ook wel Kale Duinen genoemd. Rondom zijn er prachtige bossen, bospaadjes en vennen. De route die we vandaag hebben gelopen is volledig onverhard. Binnenkort werk ik deze uit voor de website.

Voor meer info over dit gebied raadpleeg de website van het:
Meer Wandelvanuit routes in het Drents Friese Wold:

Foto impressie van de wandeling van vandaag Juni 2020