Groningen; Peize-Roderwolde

Gisteren besluit ik einde van de morgen om mijn weekendplannen om te gooien. Geplande taken thuis kunnen wachten, de zon begint te schijnen en dan kan ik niet binnen blijven.

Wandelschoenen en rugzak inpakken en op pad. Na een kwartiertje rijden parkeer ik mijn auto in het centrum van Peize (Pais in het Gronings). Peize is een eeuwenoud esdorp bekend om productie van hop, dat gebruikt werd om bier van te brouwen. Ik wandel op mijn gemak langs ‘De Peizer Molen’ die nog steeds gebruikt wordt, vervolgens langs het ‘Burchtlaantje’ waar vroeger een belangrijke Havezathe stond. Na een rondje om de Dorpskerk, verlaat ik Peize via de begraafplaats en als ik onder het fietstunneltje ben doorgelopen wandel ik verder over landelijke weggetjes. De zon laat zich steeds meer zien en het is genieten van de warmte en het weidse landschap.

Ik wil richting Roderwolde, maar dat betekent dat ik de drukke weg Peize Roden moet oversteken. Dit is nog wel even een dingetje, maar gelukkig kom ik zonder kleerscheuren aan de overkant. Vanaf hier wandel ik richting natuurgebied ‘De Kleibosch’ beheerd door het Drents Landschap. Prachtig stukje natuurgebied met bos en open water met zicht op de stad Groningen. Als ik Roderwolde nader, zie ik al vanuit de verte de molen ‘Woldzicht’. Het is een prachtig gezicht om zo Roderwolde binnen te wandelen. Aan de rand van het haventje in Roderwolde is het heerlijk vertoeven op een bankje in de zon.

Terug naar Peize loop ik door de Onlanden over de landerijen. Helaas moet ik ook dan, opnieuw met gevaar voor eigen leven, de rondweg rond Peize oversteken om weer in het dorp te komen. In Peize trakteer ik mezelf op een lekker kop koffie ’tot go’ en voldaan rijd ik terug naar huis,

Ondanks dat het een prachtige wandeling is maak ik hier voorlopig nog geen route van. Het is erg jammer dat de Gemeente Noordenveld niet genoeg voorzieningen heeft getroffen voor wandelaars, die vanuit Peize via deze kant in de Onlanden willen wandelen.

Alternatieve wandelingen voor dit gebied zijn:

Foto impressie van een fijne wandelmiddag februari 2021