Friesland: Katlijk-Mildam

Vandaag een prachtige mooie zonsopkomst, met rode strepen aan de horizion. Het wordt 20 graden warmer dan vorig weekend, is voorspeld. Als ik vanmorgen mijn rugzak en een thermoskan met koffie in de auto leg, voelt het al lekker, de winterjas kan thuis blijven.

Ik tuf relaxed richting Friesland, waar ik heb afgesproken met Janneke op de P van het Fryske Gae bij het Ketliker Skar. Dit natuurgebied ligt even ten zuiden van Heerenveen. We starten met koffie met appelkoek. De zon zit nog een beetje verscholen achter de sluierbewolking, maar het voelt al heerlijk.

De route die ik heb bedacht bestaat uit twee delen. Eerst richting Mildam, voor een bezoek aan de Eco-kathedraal van kunstenaar-filosoof Louis G. Le Roy. Daarna een stukje Oranjewoud en via Katlijk en Ketliker Heide terug naar de auto. Hierna het tweede deel, een rondje door het natuurgebied Ketliker Skar.

We lopen langs kronkelende bospaadjes en krijgen bijna natte voeten op nog erg natte weilanden. Het is genieten van de natuur en de kwetterende vogels die de lente een beetje aankondigen. Hoe Janneke ook probeert, echt poseren willen ze niet voor de fotocamera. De Eco-katherdraal is heel bijzonder en de moeite waard om nog een keer te bezoeken als er meer bloeit en blad aan de boom zit.

We vervolgen de route door een klein stukje Oranjewoud, bij Bronnerga en lunchen op een omgevallen boom, genietend van de heerlijke lentezon. Via een prachtig paadje langs de weilanden komen we bij de Thomaskerk in Katlijk. Vanaf hier gaan we over de Ketliker heide terug naar de auto.

Bij de auto een korte stop voor koffie of thee en verder voor het tweede deel door het natuurgebied Ketliker Skar. Ook een mooi gebied, maar er is veel afgesloten door het Fryske Gae als rustgebied.

Weer een heerlijke en gezellige wandeldag. Friesland heeft hele bijzondere gebieden voor mooie wandelroutes. Deze route werk ik binnenkort uit voor de website, met meer informatie over de omgeving.

Foto impressie van deze wandeldag februari 2021.

2 Antwoorden op “Friesland: Katlijk-Mildam”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *