Duitsland: Wandelen Grafschaft Bentheim

Afgelopen weekend vertoefden we in een prachtig gebied, Grafschaft Bentheim in Duitsland. Dit klinkt verder weg dan het is. We waren net over de grens bij Coevorden ten Noorden van Ootmarsum(Twente), vanuit Assen is het iets meer dan een uur rijden.

Chalet van Walter en Anneke

Op uitnodiging van Walter en Anneke uit Ootmarsum verbleven we een weekend in hun  geheel gerenoveerde chalet.  Begin mei 2017 reageerde Walter op mijn website en vroeg of ik wilde schrijven over wandelingen in de regio Ootmarsum (Twente) en het aangrenzende gebied in Duitsland. Ze hebben dan net een chalet gekocht op Feriënpark Wilsumer Berge en zijn deze aan het opknappen om te verhuren. We spreken af dat wanneer ze klaar zijn en het chalet een weekend vrij is, wij er gebruik van mogen maken om mooie wandelingen te maken in deze omgeving.

We zijn al eerder met onze cabrio in deze regio geweest, maar gewandeld hebben we hier nog nooit.  Na een drukke werkweek rijden we op vrijdag richting Duitsland. Bij het park aangekomen, staan we in eerste instantie bij de verkeerde ingang. Het blijkt dat Feriënpark Wilsumer Berge sinds een paar jaar is opgesplitst in twee aparte parken.  Nadat Walter en Anneke ons hebben opgepikt, rijden we naar hun chalet dat op een prachtige ruime plek aan de rand van het park staat. Ze leggen uit hoe één en ander werkt. Met name de kachel is belangrijk want echt warm is het niet helaas. De voorspellingen voor zaterdag zijn ook slecht, maar daarna moet het beter worden. Zaterdag miezert en regent het inderdaad de gehele dag. Gelukkig is er in de omgeving meer te beleven dan alleen wandelen. We besluiten naar Bad Bentheim te gaan. Een historische stad en kuuroord met een prachtige Burcht op de berg die te bezichtigen is:  entree € 5,00. Nadat we bij de Bäckerei op het Raadhuisplein heerlijk hebben geluncht, maken we een korte rondwandeling door de oude stad. Ondanks dat het rustig is in het anders zo toeristische Bad Bentheim,  vinden we het leuk hier rond te dwalen langs de vele historische plekken. Omdat het weer niet beter wordt, gaan we vervolgens richting Nordhorn om daar te winkelen. Een leuk en gezellig centrum,  waarbij het ons vooral opvalt dat de winkelpanden gevuld zijn en niet de leegstand zoals helaas bij ons in Assen.

Zondag schijnt de zon en het is heerlijk wandelweer. Voordat we hier naar toe gingen,  had ik bij Touristiek Uelsen kaarten opgevraagd van dit gebied. Voor € 5,00  kreeg ik een pakket mooie wandelkaarten en andere info thuis gestuurd.  Ik vind het heerlijk om routes uit te zoeken, dat doe ik graag op de kaart in combinatie met de computer. Zondag starten we vanaf  Café am Muhlenteich in Wilsum. Als we aankomen staat de P vol met auto’s. Het is een echte Duitse Horeca gelegenheid met een mooie watermolen en vijver. We wandelen eerst een rondje rond de vijver en langs de watermolens en gaan dan op pad door de bossen richting de Itterbecker heide.  Het landschap is glooiend en afwisselend,  we passeren een mooie zandplas en hier en daar lopen we langs de weilanden midden in het bos. De Itterbecker heide is glooiend met aan de rand grazende koeien en op het hoogste punt een prachtig uitzicht. Hierna lopen we weer door de bossen en komen uiteindelijk via twee leuke vijvers op het Podagristen pad. Dit pad is een bewegwijzerde wandelroute van ca 75 km vanaf de Burcht in Bad Bentheim naar het kasteel in Coevorden. Dit pad werd door drie Podagristen(Podologen) uit Coevorden in 1843 verkend en in een humoristisch reisverhaal vastgelegd.

Deze glooiende omgeving doet denken aan het coulissenlandschap in de Achterhoek. We lopen een prachtige tocht van bijna 15 km die ik binnenkort ga uitwerken voor de website. We sluiten af met warme chocolademelk met slagroom in het café bij de watermolen. Tip:  als je hier heen gaat: zorg voor contant geld, pinnen is niet overal mogelijk.

Impressie van de wandelroute zaterdag vanaf de watermolen bij Wilsum 15 KM ( binnenkort komt de route beschikbaar op de website):

 

Maandag, onze laatste dag, lopen we een route vanuit Uelsen ‘Auf den Spuren den Bronzezeit’. Dit is een gemarkeerde route met paarse pijltjes van 25,2 km en gaat gedeeltelijk door Nederland. De route bestaat uit twee lussen. Wij doen één lus, tot aan de uitkijktoren bij Getelo en weer terug naar Uelsen, ongeveer 17 km. Het eerste deel is landelijk en glooiend. Het tweede deel lopen we meer door het bos. We lunchen halverwege bij de uitkijktoren. Vanaf deze 22 meter hoge toren heb je bij mooi weer een fantastisch uitzicht over het gebied op de grens van Nederland en Duitsland.

Deze omgeving is echt de moeite van een bezoek waard. Er zijn diverse gemarkeerde wandelroutes en vele bezienswaardigheden zoals watermolens, kerken en vakwerkhuizen. Het naburige Uelsen vonden we leuk om te bezoeken. Ootmarsum ligt op 15 minuten rijden en is een heel gezellig Twents dorp om te bezoeken.

Foto impressie van de wandeling maandag : Auf den Spuren den Bronzezeit vanuit Uelsen Duitlsand:

Het chalet:

Het verblijf in het chalet was heerlijk. Alles tip top in orde. Walter en Anneke, dank dat we gebruik mochten maken van jullie mooie chalet. We vonden het erg gezellig en netjes ingericht. De plek is rustig gelegen op het vakantiepark. Het park hebben we verder niet verkend, maar er is een zwemplas en vanaf het vakantiepark zijn er vele recreatiemogelijkheden zoals wandelen en fietsen.

Walter en Anneke zijn ook te volgen via Facebook. Of ga naar de website van : vakantiehuis Wilsum.

Verantwoording
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Walter en Anneke die ons uitnodigden voor een verblijf in hun chalet. In het artikel  geven wij onze eigen mening  over de  beleving en ervaring van ons verblijf.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *