Friesland: Duurswouderheide bij Wijnjewoude

Afgelopen dagen was het heerlijk herfst weer. Hoewel qua zon en temperatuur leek het nog wel zomer. Vandaag een dagje vrij genomen om weer eens met wandelmaatje Janneke, van de Facebookgroep: Wandelen in het Noorderland te wandelen.

Ik had een route voorbereid over de Duurswouderheide, een natuurgebied in Friesland tussen Bakkeveen en Wijnjewoude. Eerder dit jaar had ik al mooie routes gelopen rondom Bakkeveen en ik wilde nog wel meer van dit mooie natuurgebied verkennen.

We vertrokken vanuit Hotel Restaurant ‘De Stripe’. Vanwege een plofkraak vandaag in Bakkeveen  moesten we  alternatieve aanrij routes nemen. Na een bakje koffie liepen we rond half tien richting de Duurswouderheide. Voor mij een nieuw stukje natuurgebied. Het was heerlijk wandelweer, een diffuus zonnetje, een beetje wind en een lekkere temperatuur maakte het erg aangenaam. Het was de bedoeling om lekker te dwalen over de heide en aangrenzende bossen.  Met omtrekkende bewegingen bereikten we het heidegebied om even later weer langs wat mooie bospaadjes te lopen. Zo slingerden we door dit natuurgebied. Beide met de fotocamera in aanslag. Het was genieten van de prachtige kleuren en schitterende vennen.  Het gras kleurde op sommige plekken prachtig oranje. De bomen en paden waren hier en daar in herfstkleuren en er waren  kastanjes en paddenstoelen in overvloed. Veel water is hier te bewonderen. Grote vennen en kleine poeltjes in het bos. Alles met hun eigen charme.

Nadat we eerst nog langs het prachtige Romaanse kerkje van Duurswoude waren gelopen,  die gebouwd is omstreeks 1250, liepen we verder aan de andere kant van dit natuurgebied, naar het ”t Oude Bosch’.

’t Oude Bosch wist ons te verrassen met mooie boslanen en de freulevijver met een prachtige natuurlijke theekoepel.  Hierna liepen terug naar het beginpunt.

We hebben veel paddenstoelen gespot, hoewel we alleen de echt bijzondere op de foto hebben gezet. Het struinen door de natuur was weer erg gezellig. Heerlijk dwalen en fotograferen, genieten van de uitzichten, de mooie kleuren van de herfst. Een dag met een gouden randje vandaag.

De route van 15 km gaat ik binnenkort uitwerken voor de website, een wandeling voor de liefhebbers van natuurwandelingen. Hij is 95% onverhard.

Impressie van deze mooie wandeling over de Duurswouderheide bij Wijnjewoude:

 

 

2 Antwoorden op “Friesland: Duurswouderheide bij Wijnjewoude”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *