Wandelroute Delleboersterheide en Diakonievene

Vandaag opnieuw aan het wandelen in Friesland. Tussen de bezoekjes door aan wederzijdse ouders, trekken we onze wandelschoenen aan, voor een verkenningstocht van de Delleboersterheide en het Diakonievene.  Mooie namen voor natuurgebieden vlakbij Nijeberkoop en Oldeberkoop. Beide plaatsen liggen ongeveer 15 minuten rijden ten Oosten van Wolvega.

Op de tekentafel heb ik een route bedacht vanuit Nijeberkoop, deze valt tegen. We lopen een behoorlijk lang stuk over een verharde  drukke weg. De automobilisten rijden ons de veters uit de schoenen. Één grapjas kan het niet laten ons de stuipen op het lijf te jagen met zijn claxon.  Deze route haalt de website niet. Gelukkig zijn er mooie bewegwijzerde routes in deze omgeving uitgezet door it Fryske Gea, zie de linkjes onderaan deze tekst.

Nadat we de verharde weg achter ons hebben gelaten, lopen we eerst rond de Delleboersterheide, een prachtig uitgestrekt heidegebied met grazende paarden en Schotse Hooglanders. Na de mooie ven met vlonderpad en bankje gaan we richting het gebied Diakonievene. Daarvoor komen we langs de Catspoele, een ven met een libellevlonder vanwege de bijzondere libellesoorten, waaronder de Witsnuitlibelle.

De Diakonievene is een schitterende ven die je helemaal rond kunt lopen. Er zijn veel watervogels te bewonderen en ook hier is een mooie vlonder.  Ondanks het eerste stuk verharde weg is het een heerlijke wandeling. Lekker fris en uitgewaaid gaan we op weg naar ons volgende bezoek.

Info van Fryske Gea over dit gebied met gemarkeerde wandelroutes:

Foto impressie van deze wandeling. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *