Delleboersterheide en Diakonievene

Vandaag opnieuw aan het wandelen in Friesland. Tussen de bezoekjes door aan wederzijdse ouders, trokken we onze wandelschoenen aan voor een verkenningstocht van de Delleboersterheide en het Diakonievene.  Mooie namen voor natuurgebieden vlakbij Nijeberkoop en Oldeberkoop. Beide plaatsen liggen ongeveer 15 minuten rijden ten Oosten van Wolvega.

Op de tekentafel had ik een route bedacht vanuit Nijeberkoop, deze viel tegen. We liepen een behoorlijk lang stuk over de verharde  drukke weg. De automobilisten reden ons de veters uit de schoenen, en één grapjas kon het niet laten ons de stuipen op het lijf te jagen met zijn claxon.  Deze route haalt de website niet, maar gelukkig zijn er mooie bewegwijzerde routes in deze omgeving uitgezet door it Fryske Gea

Nadat we de verharde weg achter ons hadden gelaten, liepen we eerst rond de Delleboersterheide, een prachtig uitgestrekt heidegebied met grazende paarden en Schotse Hooglanders. Nadat we een mooie ven met vlonderpad en bankje waren gepasseerd, togen we richting het gebied Diakonievene. Daarvoor kwamen we langs de Catspoele, een ven met een libellevlonder vanwege de bijzondere libellesoorten, waaronder de Witsnuitlibelle.

De Diakonievene is een schitterende ven die je helemaal rond kunt lopen, er waren veel watervogels te bewonderen en ook hier kwamen we weer over een mooie vlonder.  Ondanks het eerste stuk verharde weg was het een heerlijke wandeling. Lekker fris en uitgewaaid gingen we op weg naar ons volgende bezoek.

Klik hier voor een mooie folder van it Fryske Gea over wandelingen in de gebied:

  • Wandelen door het dal van de Tsjonger van it Fryske Gea

Zie voor meer Wandelvanuit routes in Friesland: Wandelen in Friesland

Foto impressie van deze wandeling. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *