Friesland: Wandelroutes Bakkeveen

Op een mooie zonnige lentemaandag in 2017 wandelde ik een heerlijke dag, in de omgeving van Bakkeveen.

Startpunt aan de rand van het natuurgebied op de grens van Drenthe, Friesland en Groningen. Startplaats Restaurant ‘de Drie Provinciën’. Van deze prachtige wandeldag heb ik twee routes samengesteld.

Een lange route van 17.5 km die rondom Bakkeveen gaat en een korte route van 11,4 km vanaf startpunt tot en met Bakkeveen.

Vanaf het startpunt gaat de route eerst over het natuurgebied ‘het Mandeveld’, in het Fries ‘het Mandefjild’ . Dit gebied kenmerkt zicht door uitgestrekte heide, een zandverstuiving  ‘de Bakkeveense duinen’ en een paar prachtige vennen en de pingoruïnes de Harmsdobbe en Pûpedobbe.  Het infobord bij de start verteld u precies waar u wat kunt aantreffen.  De route begint langs de zuidkant van dit gebied en gaat richting Bakkeveen, hier is horeca. De lange route gaat dan verder door het bos van Landgoed de Slotplaats aan de andere kant van Bakkeveen. Dit is hoofdzakelijk bos met een aantal prachtige vennen met mooie vlonderpaden. Dit gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten. Dan komt de route uit bij Landegoed  ‘de Slotplaats’ in Bakkeveen. Hier is een theehuis, voor openingstijden raadpleeg de website.

Beide routes gaan via de noordkant van het natuurgebied terug richting het beginpunt. Daarbij lopen we over de heide van Allardsoog.

Leuke websites om te raadplegen voordat u gaat wandelen in dit gebied:
Download hier:

Het is raadzaam deze routes te lopen met behulp van een GPS of app op je telefoon.

Zie voor meer Wandelvanuit routes in Friesland: Wandelen in Friesland

De foto-impressie van deze mooie wandeling:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *