Gelderland: wandelvanuit Heerde

Afstand 16 Km

Wandeling Renderklippen, heide en bos

Deze wandeling is een echte natuurwandeling. 100% onverhard wandelen op de Noord-Veluwe. Samen met mijn partner liep ik deze route Maart 2018.

De route vertrekt vanaf de Uitspanning ‘De Schaapskooi’ aan de rand van de Renderklippen, een kleine uitspanning met beperkte binnenruimte.   We lopen eerst naar de Schaapskooi met informatiecentrum over de Schaapskudde Epe-Heerde. (’t Spiekertje).  Vervolgens  dwars over de heide richting het Pluizenmeer om vanaf daar over de stuwwal richting het bos te lopen.

De Renderklippen zijn bekend vanwege de stuwwallen,  waardoor je mooie uitzichten hebt over het gebied.  De route gaat eerst zig-zag over en langs de Renderklippen om dan door de bossen richting het graf van Landheer Buys Ballot, van het natuurgebied ‘De Dellen’.   (Del betekend laag gebied).  Het graf ligt op een stukje heide verscholen onder de Rhododendron. Deze landheer is een zoon van de oprichter van het K.N.M.I.,  die bekend werd door de wet, die het verband aantoonde tussen wind en luchtdruk.

Hierna gaat de route verder door de bossen en mooie open stukjes heide gebied richting de uitkijktoren ‘De Haelberg’ . Deze kunt u beklimmen om te genieten, van een prachtig uitzicht over het natuurgebied van de Noord Veluwe.  Vanaf de toren gaat de route naar het Pannenkoekhuis  ‘De Ossenstal’ Hier is mogelijkheid om te lunchen. of even later bij Brasserie Floor.

Het laatste deel gaat weer over en langs de Renderklippen, een pad over de stuwal met schitterend uitzicht over dit mooie heide gebied.

  • Voor openingstijden van de horeca kijkt u even op hun website. U kunt ook hier starten.
  • Deze route is volledig onverhard en het is raadzaam om een GPS te gebruiken of een app op uw telefoon. bijvoorbeeld Viewranger

Een foto impressie van deze mooie wandeling door ons gelopen Maart 2018:

4 Antwoorden op “Gelderland: wandelvanuit Heerde”

  1. Monique K.

    We hebben deze route 4 dagen geleden gelopen. Mooie route! Geen lange saaie wandelpaden maar vollop variatie. Afwisselend landschap.
    Helaas raakte we de route kwijt bij brasserie De Ossenstal. In de beschrijving staat dat er een bruin paaltje met witte stip langs het pad staat. Dit pad zijn we dan ook ingeslagen (ook al klopte dit niet met de afbeelding). Al snel bleek dat we weer richting de uitkijktoren liepen (met als bonus zicht op een groep wilde zwijnen met jongen). We zijn terug gegaan naar de Ossenstal en vandaar de afbeelding gevolgd (dus om de Ossenstal het pad naar beneden). Maar ook hier raakten we het spoor bijster. We konden geen aansluiting vinden in de beschrijving. Via de Dellenweg (met dank aan google maps) hebben we de route weer opgepikt bij Brasserie Floor. Gelukkig, want het laatste stuk over de renderklippen was prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *