Friesland: Wandelvanuit Duurswouderheide

Afstand 15 KM

95% onverhard

Heide en vennen bijna 100% onverhard

Duurswouderheide is het grootste heideveld in Friesland. Het ligt in het Oosten van Friesland en  onderdeel van het gebied de Friese Wouden. Het ligt ten Westen van Bakkeveen vlakbij Wijnjewoude en is een heidegebied met veel mooie vennen en bossen aan beide kanten.

Deze wandeling is 95% onverhard en dwaalt afwisselend door de bossen en dan weer langs en over de mooie heide. Voor de liefhebber van vennen is het een walhalla. De vennen zijn allemaal pingo-ruïnes van na de ijstijd. U kunt hier veel libelles, kikkers en watervogels zien. De route gaat langs het uitzichtpunt aan de rand van Duurswouderheide.

Nadat u kris kras door het natuurgebied hebt gestruind gaat de route verder door het ’t Oude Bosch. Dit bos is in de 19e eeuw door de familie Lycklama á Nijeholt aangelegd als productiebos. Daarvoor passeert u eerst nog het  Romaanse kerkje uit 1250 van Duurswoude.  ’t Oude Bosch kenmerkt zich door mooie statige boslanen en kleine bospaadjes. De route gaat langs de Freulevijver in ’t Oude Bosch met de natuurlijke theekoepel. Deze vijver is aangelegd door Eritia Ena Romelia Lycklama à Nijeholt, erfgename van het Lycklama huis in Beetsterzwaag (Tegenwoordig het gemeentehuis in Beetsterzwaag). Hierna gaat de route verder door het bos, passeert opnieuw een mooie ven, verscholen in het bos. Deze route is erg afwisselend en aan het begin- en eindpunt is er horeca.

Let op tijdens het broedseizoen kunnen gedeeltes zijn afgesloten.  Waardoor u een stukje moet omlopen.

De route start bij : Hotel restaurant ‘De Stripe’

Zie ook mijn blog over deze wandeling: Wandelen Duurswouderheide

Overzicht van alle Wandelvanuit wandelingen in Friesland: Wandelen in Friesland

Foto impressie van deze route gelopen Oktober 2017

7 Antwoorden op “Friesland: Wandelvanuit Duurswouderheide”

 1. Marian van der Veen

  Dank je wel voor deze tip! Mijn ouders woonden vlak na de 2e Wereldoorlog de eerste 3 jaar van hun huwelijk in Duurswoude. Moeder is van Ferwerderadeel.
  Graag ga ik daar nog eens heen en deze wandeling is daar welkom bij.
  Als verwoed natuur-wandelaar ben ik graag weg uit de Randstad, van tijd tot tijd. Ik woon in Utrecht.
  Het zal komend voorjaar zijn dat ik richting Friesland reis, misschien met de e-bike, voor een lang weekend. Friesland boppe

 2. Geertje

  Tocht gelopen op 28 januari 2022. Af en toe gps wel nodig gehad, omdat het niet helemaal duidelijk was of leek. Ging vrij in het begin mis: vanaf de start moest je linksaf. Dan 1e pad rechts. Dat is voor een slootje. De route bleek echter het pad na het slootje te zijn. Gelukkig hadden we het snel door.
  Verder een prachtige route. We gaan hem in het voorjaar vast nog een keer lopen, als de rododendrons bij de Freulevijver in bloei staan.

  Dank voor deze mooie route.

 3. Hennie

  Gisteren pas ’s middags (na de regen) op stap en alleen het zuidelijke deel van deze route gelopen. Erg mooi. Eenvoudig om in te korten of af te wijken als je op een kaart kunt kijken. Heel afwisselend, prachtig die heide. Let op: veel paden met modder, waterdichte schoenen aan! Wij waren verrast over de schoonheid van dit gebied.

  • JannyK Bericht auteur

   Bedankt Hennie voor je reactie. Het gebied is inderdaad echt prachtig en afwisselend.
   Volgens mij is het overal in de bossen nu drassig en zijn goede schoenen noodzakelijk.

 4. Femke Nijveldt

  Volgens de beschrijving is deze route erg afwisselend en dat klopt volkomen. Door het bos, langs vennen, een kerkje, een landgoed en veel onverhard met soms moeilijk begaanbare paden (modderig en erg nat, laarzen kunnen handig zijn). Het maakt deze route tot een topfavoriet en we weten zeker dat we hem nog een keertje andersom gaan lopen. Een aanrader dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *