Drenthe: Wandelvanuit Eext

Afstand 10 KM

80% onverhard

Rondwandeling door Boswachterij Anloo. Langs Pinetum. Hunebed D11 en D12. Bos, heide en ven.

Bronvermelding — Deze website maakt gebruik van de kaarten van :
Data by OpenStreetMap.org contributors under CC BY-SA 2.0 license.

Wandelroute Eext

In februari 2017 liep ik op een prachtige zonnige dag deze mooie wandelroute vanuit Eext. De start is in het centrum van Eext.  Eext is een brinkdorp gelegen op de Hondsrug vlakbij Gieten.  De route is 80% onverhard. In Eext is er diverse horeca, maar dat is beperkt geopend.

Vanuit Eext gaat de wandelroute richting boswachterij Anloo. Allereerst passeert u het prachtige Galgenwanderveen. Daarna een stukje door het bos en u bent bij het heideveld. Hier komt u langs het onderduikershol K18, middels een infobord kunt u info lezen over het verhaal achter dit onderduikershol.

De wandelroute Eext gaat verder over de heide en passeert u de Neijsenbank.  Een bankje, om even op plaats te nemen, voor een prachtig uitzicht over dit mooie natuurgebied.  Daarna, via nog een stukje heide gaat de route richting Hunebed D11. Vervolgens  langs het familiegraf in het bos van de familie Everts . Hierna gaat de route richting het Pinetum ‘Ter Borgh’ , met vele soorten coniferen, een initiatief van de familie Everts. 

Via het Urnenveld Anloo  en nog en nog een mooi klein heideveld verlaat u het bos. Met een kleine omweg langs Hunebed D12  bent u weer terug in Eext.

U kunt ook een gemarkeerde route lopen in dit bos.

Bewegwijzerde route: Wandelroute Evertsbos Eext

Zie voor meer Wandelvanuit routes in Drenthe: Wandelen in Drenthe

Foto impressie van deze mooie route Februari 2017 en April 2021

17 Antwoorden op “Drenthe: Wandelvanuit Eext”

 1. Johan W

  Het beschikbaar gestelde gpx bestand was in de gps niet te kiezen. Was ook erg klein (4kb).
  Kleine verwarring op Trajectkaartje 2 thv de grafheuvel bij het ven. Gele paaltjesroute loopt parallel ook naar het onderduikershol.

  • JannyK Bericht auteur

   Bedankt voor reactie, ik zal eens kijken wat er verbeterd kan worden aan het GPX bestand, en zal het trajectkaartje ook nog eens bekijken.
   Helaas door een blessure kan ik de route niet controleren op dit moment.

  • JannyK Bericht auteur

   Dag Nick

   Ik denk dat er iets fout is gegaan gisteren met aanpassen van de website.
   Ik ga dat proberen zo te herstellen want het hoort er natuurlijk gewoon te staan.

   gr Janny

 2. Janny

  Deze route zojuist gecheckt.
  Komt nog kleine aanpassing ivm afrastering op het 2e kleine stukje heide.
  Ga hier na de bocht naar rechts niet LA maar RA en gelijk LA u komt door een hek Ga na hek LA en einde weer LA en dan komt u langs de afrastering aan de goede kant
  Route pas ik vanavond aan.

 3. henny

  We hebben 13 sept 2020 de route gelopen. In 1 woord prachtig !!! Alleen waren we wel blij dat we de route ook als GPX hadden gedownload. Want we hadden 2 missertjes (?) onderweg.We hebben geen oranje bord gezien (bldz 1, regel 5) en we hebben geen hek gezien (einde bldz 1 na “eerste kruising RA , klein paadje langs en over heide). Maar we hebben de hele route gelopen en van elke stap genoten. Hartelijk dank.

 4. G Neijsen

  Hartelijk bedankt voor deze beschrijving. Ik had altijd de coördinaten van de Neijsenbank in Google maps, maar ik ze niet meer vinden. Nu weet ik ongeveer waar ik moet zijn. Heel erg bedankt. Prachtig gebied!

 5. Dick

  Mooie route door een prachtig gebied. Als aanmerking: het is het J. Neijsen bankje, maar door de jaren heen is de I J vervaagd, zodat het een “U” lijkt.

 6. Alien Scholte

  We hebben gisteren deze route gelopen.
  Er wordt over groene en rode paaltjes geschreven, maar we zijn geen van deze kleur paaltjes tegen gekomen, alleen maar gele paaltjes.

  • JannyK Bericht auteur

   Hi Alien,
   Ik heb de verwijzing naar de rode paaltjes uit de beschrijving gehaald. Het was al eerder gemeld dus ik vermoed dat er iets veranderd is. Het was bedoeld als extra aanwijzing maar moet natuurlijk niet tot extra verwarring leiden. Binnnenkort zal ik de route zelf inspecteren.
   Bedankt voor je melding.
   gr Janny

 7. Willem en Herma

  We hebben 13-11-2017 deze route gelopen. Het was enorm genieten. We hebben de rode paaltjes in de route niet gezien, misschien over het hoofd gezien, of intussen verwijderd?
  Ondanks dat was het een heerlijke wandeling!
  Bedankt!!

  • JannyK Bericht auteur

   Fijn dat jullie er zo van hebben genoten.
   Het is een wandeling waarbij erg veel is te zien en erg gevarieerd.
   Volgens mij zijn de rode paaltjes er nog steeds, want dat is een route van staatsbosbeheer.

 8. Eika Medema

  Vandaag de 10 km om Eext gelopen. Prachtige route en ideaal om met de hond te lopen. Ik durf wel te zeggen dat 90% van de route onverhard is. Een paar opmerkingen: op tweede blad staat direct bovenaan; 3e pad rechts RA. Volgens mij is het de 2e, tenzij ik heb lopen dromen. Gelukkig staat erbij; gelijk na het veld, daardoor liep ik toch goed.
  Verder een opmerking over het laatste stuk.
  Kruising RA ‘Kerkweg’. Weg wordt verhard en dan staat er 1e zandpad LA, dit is verwarrend want eigenlijk is het de 2e zandweg/ graspad links. Toevoeging zou kunnen zijn: loop de verharde weg een flink stuk op en neem dan 1e pad RA

  • Jako_1805 Bericht auteur

   Dag Eika
   Bedankt voor je reactie. Ben blij dat je het een leuke route vond.
   Voor wat betreft je eerste opmerking, het is wel het derde pad RA.
   Eerste was RA de rode paaltjesroute, tweede was vlak voor het veld en de derde (kruising) direct na het veld. Dus dat laat ik zo staan.
   De tweede opmerking daar zit wat in. Op de verharde weg is het wel het eerste pad RA, maar vanaf de afslag is het inderdaad tweede pad RA.
   Dat ga ik aanpassen in de omschrijving.

   Ik ben altijd voorzichtig met het percentage onverhard.
   Veel plezier verder met het wandelen.

   Janny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *