Drenthe: Wandelvanuit Anloo of Schipborg

Afstand 17 KM

90% onverhard

Typisch Drentsche Aa landschap, beekjes, heide en bos plus 2 hunebedden.

Download:

Routebeschrijving(pdf)

GPX bestand(zip file)

**deze route gaat in het bos over smalle paadjes. Het is aan te raden om een GPS te gebruiken,**

Bronvermelding — Deze website maakt gebruik van de kaarten van :
Data by 
OpenStreetMap.org contributors under CC BY-SA 2.0 license.

Deze wandelroute gaat door een prachtig deel van het  Drentsche Aa gebied. Deze route kunt u starten vanuit Anloo, of vanuit Schipborg. Vanuit Anloo start u vanaf de P van Staatsbosbeheer. Naast de P is een informatiecentrum over het gebied. Op de grond is een kaart getekend, door op de knoppen te drukken krijg je allerlei info te horen. De route gaat via natuurgebied Kniphorsterbos-Strubben ten Noorden van Anloo. Het gebied kenmerkt zicht door afwisselend bos, zandverstuiving en heide.  Tevens twee hunebedden en een zestigtal grafheuvels. Kris kras gaat de route door het bos en over de heide. Fijne kleine kronkelende bospaadjes.  “Strubben”  staat voor struikachtige bomen, hiervan zijn er veel.  De wandeling komt langs twee hunebedden, D8 ligt in het bos en D7 op heide. Op de heide grazen  koeien. Het kan er flink drassig zijn, daarom opletten waar je loopt en trek de juiste schoenen aan.

Via het voormalig militair oefenterrein, waarvan de resten nog te zien zijn, gaat het richting Schipborg. U zou ook vanaf hier kunnen starten. Hier is het het stroomdal van de Drentsche Aa. Hierbij passeert u het prachtig gelegen Restaurant “De liefde van de Drentse Aa“.  Bij Zeegse gaat de route om het unieke ven  “Siepelveen”.  Daarna gaat het verder via een deel van het  Pieterpad,  waarbij er de kenmerkende uitzichten zijn van het stroomdal van de Drentsche Aa. Mooie doorkijkjes over het glooiende landschap. Vervolgens verder over een brug en een vlonder langs het meanderende “Oudemolensediep” en verder over de “Gasterense duinen”. Opnieuw een schitterend heide gebied met Schotse hooglanders grazend op de hei. Het laatste stuk geeft weer een mooie voorstelling van de schoonheid van dit gebied. Tijdens deze route staan er  paaltjes met daarop een blikje met de tekst “Blik op de kerk”.

Zie voor meer Wandelvanuit routes in Drenthe: Wandelen in Drenthe

Foto impressie van deze route gelopen 2016

8 Reacties op “Drenthe: Wandelvanuit Anloo of Schipborg”

 1. Aiko Sterenborg

  Dit is een hele mooie route , ik loop hem regelmatig en verleng hem dan ook wel eens met een paar kilometer richting Oudemolen en dan naar Gasteren

  Reageren
 2. Miriam Nijveldt

  Hele mooie, afwisselende route is deze! Leuk ook, omdat het soms net even een beetje zoeken is onderweg om het juiste smalle paadje te kiezen.

  Reageren
  • Jako_1805 Auteur van dit bericht:

   Daarom is GPS bij deze route raadzaam. Ik heb de geschreven route voorzien van trajectkaartjes voor de duidelijkheid.

   Reageren
 3. Femke Nijveldt

  Dit is precies het soort wandelingen waar wij dol op zijn. Een mooi afwisselend gebied, kleine paadjes en nauwelijks verhard (wat we nooit zo leuk vinden). We moesten wel hier en daar goed gebruik maken van de GPS en ook dat maakt het net even leuker. Het was nu nog stil, op een paar kleine stukjes na. In de zomermaanden is het hier aanmerkelijk drukker. Dit is echt een aanrader voor de natuurliefhebber, maar wel je dag/seizoen uitkiezen…

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *