Drenthe: Anloo – Schipborg 17 KM

Deze wandelroute gaat door een prachtig deel van het  Drentse AA gebied. Start en finish Anloo, P van Staatsbosbeheer. Naast de P is een informatiecentrum over het gebied. Op de grond is een kaart getekend, door op de knoppen te drukken krijg je allerlei info te horen. De route gaat via natuurgebied Kniphorsterbos-Strubben ten Noorden van Anloo. Het gebied kenmerkt zicht door afwisselend bos, zandverstuiving en heide.  Tevens twee hunebedden en een zestigtal grafheuvels. Kris kras gaat de route door het bos en over de heide. Fijne kleine kronkelende bospaadjes.  “Strubben”  staat voor struikachtige bomen, hiervan zijn er veel.  De wandeling komt langs twee hunebedden, D8 ligt in het bos en D7 op heide. Op de heide grazen  koeien. Het kan er flink drassig zijn, daarom opletten waar je loopt.

Via het voormalig militair oefenterrein, waarvan de resten nog te zien zijn, gaat het richting Schipborg. Hier is het het stroomdal van de Drentse AA. Hierbij passeer je het prachtig gelegen Restaurant “De liefde van de Drentse AA“.  Bij Zeegse gaat de route om het unieke ven  “Siepelveen”.  Daarna gaat het verder via een deel van het  Pieterpad,  waarbij je de kenmerkende uitzichten hebt van het stroomdal van de Drentse AA. Mooie doorkijkjes over het glooiende landschap. Dan verder over een brug en een vlonder langs het meanderende “Oudemolensediep” verder naar de “Gasterense duinen”. Opnieuw een schitterend heide gebied met Schotse hooglanders grazend op de hei. Het laatste stuk geeft weer een mooie voorstelling van de schoonheid van dit gebied. Vlak voor Anloo wordt je geattendeerd, dat er uitzicht is op de Magnuskerk. Tijdens deze route staan er  paaltjes met daarop een blikje met de tekst “Blik op de kerk”.

Download hier:

(mei 2016)
Deze route gaat door een bos met veel paadjes. Het is verstandig om deze route te lopen met behulp van GPS. Zelf gebruik ik Viewranger op mijn smartphone. Ik heb de routebeschrijving aangevuld met kleine trajectkaartjes om de duidelijkheid te vergroten.

Zie voor meer Wandelvanuit routes in Drenthe : Wandelen in Drenthe

Foto impressie van deze route:

8 Reacties op “Drenthe: Anloo – Schipborg 17 KM”

 1. Aiko Sterenborg

  Dit is een hele mooie route , ik loop hem regelmatig en verleng hem dan ook wel eens met een paar kilometer richting Oudemolen en dan naar Gasteren

  Reageren
 2. Miriam Nijveldt

  Hele mooie, afwisselende route is deze! Leuk ook, omdat het soms net even een beetje zoeken is onderweg om het juiste smalle paadje te kiezen.

  Reageren
  • Jako_1805 Auteur van dit bericht:

   Daarom is GPS bij deze route raadzaam. Ik heb de geschreven route voorzien van trajectkaartjes voor de duidelijkheid.

   Reageren
 3. Femke Nijveldt

  Dit is precies het soort wandelingen waar wij dol op zijn. Een mooi afwisselend gebied, kleine paadjes en nauwelijks verhard (wat we nooit zo leuk vinden). We moesten wel hier en daar goed gebruik maken van de GPS en ook dat maakt het net even leuker. Het was nu nog stil, op een paar kleine stukjes na. In de zomermaanden is het hier aanmerkelijk drukker. Dit is echt een aanrader voor de natuurliefhebber, maar wel je dag/seizoen uitkiezen…

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *