Friesland: Beetsterzwaag-Olterterp

Drie heerlijke rondwandelingen vanuit het mooie Beetsterzwaag en Olterterp.

Beetsterzwaag ligt in Friesland even ten zuiden van Drachten en is onderdeel van de gemeente Opsterland. Bekend vanwege zijn rijke historie, omdat er zoveel adel was gevestigd in de 18e en  19e eeuw. Monumentale panden zoals het Lycklamahuis, tegenwoordig het gemeentehuis van Opsterland, of Huize Lyndenstein dat nu gebruik wordt door Revalidatiecentrum Friesland, stralen de rijke historie uit van Beetsterzwaag.

Rondom Beetsterzwaag is er een prachtig natuurgebied, onderdeel van de Friese Wouden.

De langste wandelroute 13 km gaat langs de rand van het bos, langs het Alddjip, over het Alpherveld en langs het Witte Mar, een prachtig gelegen natuurijsbaan. Daarna gaat de route verder over het Landgoed Olterterp. Het passeert de mooie gelegen vijver, met als verrassing langs de rand,  door houtcarvers uitgezaagde boombeelden.  Na nog een schitterende ven gaat de route via het Hotel Restaurant ‘Het Witte Huis’  terug naar Beetsterzwaag. Daarbij passeert de route  het mooie kerkje ‘Sint Hyppolytuskerk’ in Olterterp.

De rondwandeling vanuit Beetsterzwaag 10,5 km gaat ook langs het Alddjip en het Alpherveld en het Witte Mar maar dan via Landgoed Lauswolt terug naar Beetsterzwaag.

De rondwandeling van Olterterp 9 km gaat via de Sint Hyppolytuskerk naar Beetsterzwaag en dan via het Landgoed Lauswolt en het Landgoed Olterterp terug naar beginpunt ‘Hotel Restaurant Het Witte Huis’ .

Alle drie routes zijn voor 90% onverhard. Horeca is er aan het begin en voor de langste route ook op twee derde van de route. Aan de routebeschrijvingen heb ik trajectkaartjes toegevoegd omdat het soms over kronkelende, maar wel zeer leuke paadjes gaat.

Leuke websites om te raadplegen voordat u gaat wandelen:

Zie ook mijn eerdere blogs met foto’s over het wandelen rondom Beetsterzwaag:

De drie wandelroutes:

Beetsterzwaag-Olterterp 13 KM

Download hier:

Beetsterzwaag rondwandeling 10 KM

Download hier:

Olterterp-Beetsterzwaag 9 KM

Download hier:

Zie voor meer Wandelvanuit routes in Friesland: Wandelen in Friesland

Een impressie van deze mooie wandelingen door mij gemaakt gemaakt Januari 2017:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *