Friesland: Wandelvanuit Beetsterzwaag of Olterterp

Drie heerlijke rondwandelingen vanuit het mooie Beetsterzwaag en Olterterp.

Afstand 9 tot 13 KM

90% onverhard

Friese Wouden. Bos, heide en mooie vennen.

Download: 13 KM

Start Beetsterzwaag

Routebeschrijving(pdf)

GPX bestand (zip file)

Download: 10 KM

Start Beetsterzwaag

Routebeschrijving(pdf)

GPX bestand (zip file)

Download: 9 KM

Start Olterterp

Routebeschrijving(pdf)

GPX bestand (zip file)

Bronvermelding — Deze website maakt gebruik van de kaarten van :
Data by OpenStreetMap.org contributors under CC BY-SA 2.0 license.

Beetsterzwaag ligt in Friesland even ten zuiden van Drachten en is onderdeel van de gemeente Opsterland. Bekend vanwege zijn rijke historie, omdat er zoveel adel was gevestigd in de 18e en  19e eeuw. Monumentale panden zoals het Lycklamahuis, tegenwoordig het gemeentehuis van Opsterland, of Huize Lyndenstein dat nu gebruik wordt door Revalidatiecentrum Friesland, stralen de rijke historie uit van Beetsterzwaag.

Rondom Beetsterzwaag is er een prachtig natuurgebied, onderdeel van de Friese Wouden.

De langste wandelroute 13 km gaat langs de rand van het bos, langs het Alddjip, over het Alpherveld en langs het Witte Mar, een prachtig gelegen natuurijsbaan. Daarna gaat de route verder over het Landgoed Olterterp. Het passeert de mooie gelegen vijver, met als verrassing langs de rand,  door houtcarvers uitgezaagde boombeelden.  Na nog een schitterende ven gaat de route via het Hotel Restaurant ‘Het Witte Huis’  terug naar Beetsterzwaag. Daarbij passeert de route  het mooie kerkje ‘Sint Hyppolytuskerk’ in Olterterp.

De rondwandeling vanuit Beetsterzwaag 10,5 km gaat ook langs het Alddjip en het Alpherveld en het Witte Mar maar dan via Landgoed Lauswolt terug naar Beetsterzwaag.

De rondwandeling van Olterterp 9 km gaat via de Sint Hyppolytuskerk naar Beetsterzwaag en dan via het Landgoed Lauswolt en het Landgoed Olterterp terug naar beginpunt ‘Hotel Restaurant Het Witte Huis’ .

Alle drie routes zijn voor 90% onverhard. Horeca is er aan het begin en voor de langste route ook op twee derde van de route. Aan de routebeschrijvingen heb ik trajectkaartjes toegevoegd omdat het soms over kronkelende, maar wel zeer leuke paadjes gaat.

Leuke websites om te raadplegen voordat u gaat wandelen:

Zie ook mijn eerdere blogs met foto’s over het wandelen rondom Beetsterzwaag:

Overzicht van alle Wandelvanuit wandelingen in Friesland: Wandelen in Friesland

Een impressie van deze mooie wandelingen door mij gemaakt gemaakt Januari 2017:

13 Antwoorden op “Friesland: Wandelvanuit Beetsterzwaag of Olterterp”

 1. Anneke Larsen

  Hallo, ik heb deze route vandaag 15-5-2018 gewandeld. Wat een fantastische route ! Veel bezienswaardigheden en een prachtig bos om in te lopen !
  Maar idd wat lastige stukjes onderweg , dus ook verkeerd gelopen maar kwam er gelukkig weer uit ! Ik ga deze tocht zeker binnenkort nog eens maken.
  Ik ben ook van plan om meerdere tochten van wandeluit te maken.
  Ze zijn duidelijk beschreven en volgens mij stuk voor stuk de moeite waard !
  Hartelijk bedankt dat wij hier ook van mogen mee genieten

  • JannyK Bericht auteur

   Hi Anneke

   Dank voor je compliment. Wat een mooie omgeving is dat hé rond Beetsterzwaag en Olterterp. Ik doe mijn best om alles zo goed mogelijk op te schrijven maar kan helaas niet voorkomen dat het dan toch nog een keer een beetje zoeken is. Ik ben blij dat je de juiste route weer hebt gevonden. Zijn er dingen die niet kloppen dan hoor ik het ook graag en pas ik ze gelijk aan zo houden we de routes up to date.
   Heel veel wandelplezier, ik hoop nog veel mooie routes te kunnen delen.
   gr Janny

 2. Hermine

  Ook wij hebben vandaag de route van 13 km gelopen. Wat is het hier mooi, zeg! We voelden ons toerist in eigen land/provincie en we hebben genoten! Op een punt twijfelden we, halverwege het pad over de golfbaan, en dat kwam doordat we die passage verkeerd lazen (op de kruising RA, witte pijl niet meer volgen). De slingerpaadjes gingen goed, zelfs zonder GPS! Dank dat je de routes ook voor ons beschikbaar stelt. Voor onze volgende ‘wandeldate’ kiezen we er weer één. Dank je wel!

 3. Mirjam

  Zelfs op een bewolkte, miezerige dag hebben wij ons verbaasd over deze prachtige route! Wat een mooie route! Als echte Fries bij ons nog niet bekend.
  De vijfsprong hebben we niet gezien en bij het stalen bruggetje twijfelden we ook even aan de juiste route. Mocht de pret niet drukken, hele wandeling was geweldig!

 4. GertO

  Vandaag de 10 km route gelopen. Prachtige route, zeer afwisselend en fantastisch gevonden kruipdoor sluipdoor paadjes. Prima te volgen met de gpx track (ik gebruik Topo GPS app). Zelfs het deel door de bebouwde kom is de moeite waard. Dank voor de route en daarmee een heerlijke zondagochtend.

 5. Henny

  Wij hebben gisteren de route van 9 kilometer gelopen. We hebben genoten van de route. Wat een ontzettend mooie omgeving. Wel hebben wij onze bedenkingen of de route wel 9 kilometer was. Volgens onze gps hebben we maar 6,5 kilometer gelopen. Ook zat er een klein foutje in de routebeschrijving. Er staat dat je tot de metalen brug moet lopen en dan RA ri nr 89. Richting nr 89 is over de brug. Wij zijn hier RA ri nr 80 gelopen want anders kom je niet langs het tweede vennetje. Voor de rest was de route prima te volgen.

 6. Evert Fokkema

  Vandaag de route van 13 km rondom Beetsterzwaag en Olterterp gedaan. Zowel Ingrid als ik (en onze honden) zijn erg enthousiast over deze route. Prima te doen zonder GPS. We kennen de omgeving maar toch op nieuwe plekken geweest. Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *