Wandelen vanuit Zorgvlied in het Drents Friese Wold

Wandelvanuit Zorgvlied

Eind oktober, op een mooie zonnige dag, loop ik met mij partner een hele fijne bewegwijzerde route vanuit het mooie dorp Zorgvlied. Zorgvlied is een klein dorp in Drenthe, aan de rand van het Drents Friese Wold, vlakbij de grens van Friesland.

Vorige week appte ik wandelmaatje Marian, heb je zin en tijd om as zaterdag te wandelen? Dat had ze wel, max 15 km en ze trommelde nog een aantal wandelmaatjes op. Zo kon het gebeuren, dat we op zaterdagochtend om 9 uur, met zes personen vertrokken vanaf de P tegenover het Eetcafé bij Zorgvlied.

Gelukkig is het droog, beetje mistig maar geen wind. We dwalen over het Doldersumse veld. Door de mist en ontbreken van andere mensen is de sfeer magisch. We gaan er bijna van fluisteren. Als we de weg oversteken en het Doldersumse veld weer verlaten, struinen we langs mooie bos- en graspaden verder. We spotten nog twee herten, de dag kan niet meer stuk. De laatste herfstkleuren worden fanatiek op de foto gezet. Aan het eind van het pad, gaat ons hart sneller kloppen. Hier staan een behoorlijk aantal Spaanse koeien, grote zwarte beesten met enorme hoorns. Ze houden ons net zo in de gaten, als wij hen. Gelukkig weten we zonder kleerscheuren het pad over te steken en zijn er zowaar nog enkele prachtige foto’s gemaakt. Tijd voor koffie en een broodje om even weer op adem te komen van deze spanning.

Hierna vervolgen we onze wandeling over een prachtig pad dat herfst uitstraalt. Via kleine struinpaadjes door het bos, komen we bij de Ganzenpoel. Het is nog steeds mistig en stil weer. De ven, met in de verte een mooie boom, geven dit landschap een fantastische sfeer. Hierna verder langs het pad over de heide, daar ontdekken we tal van paddenstoelen. De camera’s maken overuren. Gelukkig dat we tegenwoordig niet meer met fotorolletjes fotograferen. Dan verder richting de uitkijktoren en de Grenspoel is de bedoeling. Echter er zijn zoveel paden afgesloten, in verband met broedgebied, dat we dit maar laten voor wat het is. We steken de weg weer over en lopen nog een mooie lus richting het Canadameer. Hier staan ook weer enkele zwarte grote grazers(Galloway koeien), maar deze keer gelukkig achter het hek. Er wordt nog een hert gespot en een mooie witte reiger.

Het laatste stukje lopen we terug door het dorp Zorgvlied. We lopen nog langs een lief wit houten kerkje, met daarvoor een bankje met een paardenhoofd ter ere van de bekende dierenarts dr Pol die geboren is in Zorgvlied.

Voldaan en moe keren we richting huis. het is weer een gezellige dag en wat fijn, om weer eens met een groepje wandelmaatjes te wandelen. De route werk ik binnenkort uit, maar daarvoor wil ik eerst nog een keer opnieuw struinen over het Aekingerzand, om te kijken waar je nu wel en niet langs kan. Op de terugreis ga ik nog even langs het bezoekerscentrum om meer informatie te vragen over de afgesloten gebieden. Mevrouw achter de balie zegt het niet te weten, er is wel een kaart. Deze koop ik dan maar, het is jammer maar daar staan alleen gemarkeerde routes op. Het lijkt erop dat de instanties toch graag willen dat we alleen nog maar gemarkeerde routes lopen.

Blog over onze wandeling onlangs, de gemarkeerde route vanuit Zorgvlied – Lange Poelwandeling 7 km.

Blog over de wandeling van het Drents landschap – Wandelroute Doldersummer veld

Foto impressie van deze gezellige en mooie wandeldag samen met een groep wandelmaatjes.

2 Antwoorden op “Wandelen vanuit Zorgvlied in het Drents Friese Wold”

  1. Mieke Vermeiren

    Op 5 maart 2022 kozen wij voor de Bos- en venwandeling vanuit Zorgvlied in Drenthe:
    9 km en bewegwijzerd met oranje paaltjes. Zo stond ze toch aangekondigd.
    Hoe mooi en gevarieerd het landschap ook was – het is een fantastische streek en het zonnetje scheen volop – toch moet het van ons hart dat de wandeling helemaal niet verzorgd was: vaak was de kleur volledig verdwenen en soms ontbrak er een paaltje of was het moeilijk zichtbaar. Wij kunnen dus niet anders dan toekomstige wandelaars hiervoor waarschuwen en de verantwoordelijken aanraden dringend werk te maken van het onderhoud van deze wandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *