April wandelmaand

Terugkijken naar wandelmaand April.  Ik wandelde 119 km  en mijn totaal voor 2017 staat nu op 356 km.

We starten met een eerste verkenning in de Weerribben vanaf onze camping. Vanaf 1 April staat onze caravan  op camping Natuurdomein de Landerije in Basse, vlakbij Steenwijk. Een ruime rustige camping. Hoewel het koud was het eerste weekend, was het toch genieten van de rust en een andere omgeving.  We maakten een mooie wandeling , helaas wel veel verhard.

Een week later geen campingtijd want er werd geklust bij mijn dochter. Op zaterdag wandelde ik daarom vanaf Recreatiecentrum Kardinge in Groningen. Wat een verrassende leuke wandeling. Door de aangelegde bossen richting Garmerwolde dwars door de weilanden. Langs de mooie kerk in Garmerwolde en Noorddijk en langs de 18e eeuwse Noordermolen. Deze wandeling heb ik uitgewerkt voor een route.

Op goede Vrijdag besloot ik opnieuw richting het Noorden te rijden. Dit keer naar Slochteren. Slochteren bij de meesten bekend vanwege het aardgas. Voor mij roept het herinneringen op aan mijn opa en oma. Ze woonden in een klein huisje, net aan de rand van Slochteren. Af en toe logeerde ik bij hun. Dan stond er  een po onder het bed en was het echt koud in het kleine kamertje. ’s Morgens was er verse volle melk. Van oma leerde ik haken, een hobby die ik op dit moment met veel plezier weer heb opgepakt. Soms ging ik van  Groningen naar Slochteren met de bus. Het is  een  langgerekte streek en alles lijkt op elkaar. Op een keer stapte ik veel te vroeg uit de bus en moest ik helaas nog een heel eind lopen naar het volgende dorp. Oma ongerust maar helaas, in die tijd waren er geen mobieltjes om te bellen.

Ik had mij georiënteerd en gezien dat er boven Slochteren en het naburige Schildwolde  natuurgebieden waren ontwikkeld. Daar wilde ik wel eens kijken. Ik besloot te starten vanaf Landgoed Freyelemaborg in Slochteren. Een prachtig landgoed waar je zeker 5 á 6 km kunt wandelen in het achtergelegen bos. Daarna wandelde ik vanaf het landgoed Freylemaborg richting het ’t Roegwold.  Helaas niet helemaal goed gekozen want het was een lang stuk langs de weg. De veters werden me bijna uit de schoenen gereden door de automobilisten. Dit is niet geschikt als wandelroute. Ik miste ook de ingang naar het ’t Roegwold en liep er daardoor omheen. Daarna door naar het naastgelegen natuurgebied Dannemeer. Hier is een prachtig vogelgebied aan het ontstaan en er ligt werkelijk een schitterend vlonderpad over het meer van zeker 600 mtr. Een echte held ben ik niet, want na 20 mtr op het vlonderpad ben ik terug gelopen. Voor de stoere wandelaar zeker erg leuk om te doen en ook voor kinderen.

Twee weken later samen Wandelbankje Dannemeer (1)met manlief nog eens terug geweest, we parkeerden de auto op de P naast het ’t Roegwold en liepen toen 5 km over het natuurgebied. Hoewel het koud en winderig was, ontdekten we toch een prachtig gebied. Hij durfde wel over het vlonderpad en maakte een foto van het mooie wandelbankje midden op het vlonderpad.

Toch nog maar eens goed nadenken over een wandelroute ondanks dat het nog niet helemaal perfect wandelgebied is.

Met Pasen waren we weer op de camping. We reden een dag naar Noord Holland voor de bloembollen en een heerlijke strandwandeling. De volgende dag liepen we door het bos van Landgoed de Eese in de buurt van onze camping. Vorig jaar liep ik hier al een keer met een groep van de wandelsite,  zie mijn blog: Hoe heerlijck is de Eese. We liepen nu een rode en blauwe paaltjes route. Misschien dat ik er komende maanden nog een route maak.

Op woensdag wandelde ik met de fb-groep van Janneke, Wandelen in het Noorderland. We liepen mijn route: Veenhuizen-Fochteloërveen van 19 KM. We troffen het qua weer, hoewel koud was het toch zonnig en prettig wandelweer.  Gelijk in het begin zagen we al een ree. Het is een prachtig gebied om te lopen, helaas niet alle paden zijn onverhard maar de omgeving maakt veel goed. We sloten af in Veenhuizen met een heerlijk glas bier bij de Brouwerij Maallust.

Afgelopen weekend weer op de camping. Op Koningsdag maakten we een wandeling vanaf de camping naar Steenwijk en weer terug. Lekker gewandeld ondanks het koude weer maar niet echt een prachtige route. Op zaterdag wandelden we vanaf het mooie plaatsje Oldemarkt in de kop van Overijssel wel een prachtige route van 10 km. Het was ook nu niet geheel onverhard, maar zo lopend kom je op mooie plekjes. Zoals het jonge landgoed “Spinnerskaamke’ waar we twee idyllisch gelegen mooie vennen zagen. We bewonderden het kerkje in Paasloo en liepen via een stukje bos weer terug naar Oldemarkt.  Deze route ga ik binnenkort uitwerken voor de site.

Het was weer een fijne wandelmaand en hulde aan Bennie mijn partner. Hij begint het wandelen steeds leuker te vinden. Als training voor de etappe van de Elfstedentocht, die hij samen met zijn vader van 86 gaat lopen, liep hij zelfs vanaf zijn werk in Groningen naar Assen via een aantal etappes van het Pieterpad. Zeker 44 km.

Zomaar een paar foto’s van de April wandelingen:

(de foto bovenaan is gemaakt door Janneke tijdens de wandeling Veenhuizen-Fochteloërveen)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *