Reestdal wandelen : ‘patties en vennegies’

Na de mooie wandelingen die we in Engeland hebben gemaakt, was het afgelopen zaterdag weer  tijd voor een heerlijke wandeling in ons eigen land.  We (manlief en ik)  hadden ons aangemeld voor een wandeling in het Reestdal, georganiseerd door Wandelmaatjes Noord Nederland.  Vertrek 9 uur van bezoekerscenrum ‘de Wheem’ in Oud Avereest.

De wandeling was bedacht door Drentse Marian Klunder, vandaar ook de patties = drents voor paadjes.

Hoewel het in het Noord-Oosten van Nederland ’s morgens nog veel had geregend, troffen we het deze dag met het weer. Het was droog maar wel warm.

Het Reestdal is genoemd naar het riviertje de Reest die slingert op de grens van Drenthe en Overijssel. Prachtig landschap van bos, heide,vennen en weilanden.  Het gebied ligt ten zuiden van Hoogeveen, op de grens van Drenthe en Overijssel.

Marian had een aantal routes van het wandel knooppunten netwerk Reestdal gecombineerd. Zo werd het een gevarieerde tocht. In het begin liepen we langs de Schotse Hooglanders en zagen we vele vennen. De heide kleurde hier en daar al paars. Halverwege, bij  ‘de Meule’ (de molen) van Balkbrug, zorgde Harry, de man van Marian, voor de catering met koffie en notenkoek met roomboter.  Na deze welkome versnapering gingen we verder langs de Ommerschans.  De geschiedenis van dit gebied wordt weer zichtbaar gemaakt. Er is veel informatie  over de historie van dit vestingwerk en de latere bestemming als bedelaarskolonie.

Op de terugreis lopen we nog het favoriete ‘pattie van Harry’, een prachtig klein slingerpaadje dwars over de heide.  Dan, na een korte rustpauze waarbij Karin trakteert op  ‘proemegies’ (pruimen),  gaan we weer richting beginpunt.

Uitgeteld maar voldaan van een heerlijke dag in de natuur bestellen we nog een drankje of een boerenijsje bij het bezoekerscentrum. Dank Marian voor de heerlijke wandeling. We hebben weer genoten van de natuur en de gezelligheid van het wandelen met een groep.  We kunnen weer 20 wandelkilometers bijtellen.

Tot een volgende keer.

Bennie en Janny

Lijkt het je ook leuk om te wandelen met een groep kijk dan eens bij de  volgende Facebookgroepen:

Zoals beloofd hierbij het gpx zip-bestand van deze wandeling :

  • GPX bestand Reestdal route

Een foto impressie van deze gezellige wandeldag:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *