Holiday in Engeland 2

De tweede week begon met regen, een zacht miezerig regentje. Gelukkig heeft ons dat niet weerhouden om op stap te gaan. We bezochten Lanhydrock Castle. Dit grote Landhuis is in bezit van de National Trust sinds 1953 en ligt net ten zuiden van Bodmin,  met onze Touringpas van National Trust konden we dit gratis bezoeken. Het was een bezoek meer dan waard.

We namen een kijkje in 50 kamers van het rijke leven van de  familie  Robartus.  Voor elke discipline een aparte keuken. Het is een victoriaans gebouw uit de 17e eeuw dat na een grote brand in 1881 is gerestaureerd.  Het werd gebruikt grotendeels als buitenhuis. Imposant was het plafond in de galerij. De tuinen en het parklandschap rondom het huis waren indrukwekkend. Als gewone burger kun je,  het leven van deze mensen nauwelijks voorstellen.

Volgende dag tijd voor actie, we gaan naar Padstow. Een kustplaatsje met een idyllisch haventje met een sluis. Bij eb liggen de bootjes buiten het haventje op het zand. Wij lopen langs de tourist information en kopen daar een kaartje van de wandeling die we willen maken. We lopen een stuk Coast Path langs de mooie gele stranden die met eb goed te zien zijn. Padstow ligt in een baai en we lopen via Hawkers Cove tot aan de punt van de baai, Steppers Point. Daarna gaan we verder over de smalle paadjes van het Coast Path langs de oude vuurtoren. We genieten van de prachtige uitzichten over de baaien, met diepe kliffen vele meters onder ons.  Terug gaat het dwars door de graanvelden over het ‘Public Foothpath’.  Na een cream tea en nog een laatste bezoek aan de haven, dat nu weer geheel onder water staat, keren we voldaan terug naar ons huisje. Bijna 15 km gelopen deze dag.

Dan is het weer tijd voor weer een hele andere omgeving en gaan we op pad naar het natuurgebied Bodmin Moor. We gaan naar het plaatsje Minions. Het gebied geeft een desolate, vreemde indruk. Het is een oud mijngebied. Er is een kleine tentoonstelling ingericht in een oud mijnwerkersgebouw. Tot begin 20e eeuw werd hier goed geld verdiend met de tin mijnen. Een lekkernij in Cornwall is de ‘Cornisch Pasty’ Een bladerdeeg gevuld met vlees of kaas en ui. Dit is zo gemaakt dat het een dikke zware korst heeft. Dat werd gedaan vanwege de mijnwerkers, deze moesten voedzaam eten mee de mijn in, maar het mocht niet te groot zijn. Ze konden de stevige korst vasthouden en de rest opeten. De korst werd weggegooid omdat deze vervuild werd door hun handen vol met vergiftigde metalen. Overal in deze streek kun je nog steeds de ‘Cornisch Pasty’ kopen. In deze verlaten, vreemde streek tref je ook de Cheesewrings aan.  Stenen die vreemd opgestapeld liggen boven op de berg. Door de ontginning van het gebied en de erosie die er dan ontstond bleef deze formatie over. Even verderop heb je de Hurtler Stones, een formatie stenen in een kring. De legende gaat dat er heel vroeger een balspel(Hurtler) werd gespeeld op zondag, dat mocht niet en de spelers zijn toen veranderd in stenen. In dit gebied tref je tal van dit soort steenformaties aan elk met hun eigen verhalen.

Nadat we de Cheesewrings hadden bezocht, een wandeling van ongeveer 5 km met een pittig klimmetje naar de berg, gingen we op zoek naar de Golitha Falls. Watervallen in de Rivier Fowey aan de zuidkant van Bodmin Moor. Hier deden we weer een kleine pittige wandeling. Klauteren over de rotsen langs de rivier. Hoewel niet zo spectaculair als eerder Lydford Gorge was het toch mooi om te zien.

Volgende dag besloten we iets totaal anders te gaan doen. We gingen op zoek naar de Engelse Riviera. Torquay gelegen wat meer naar het Oosten. Het weer zou hier beter zijn dan bij ons. We vertrokken opnieuw met regen maar  richting het Oosten knapte het op. Torquay kan ik kort over zijn. Een lelijke stad, vergane glorie. Het enige interessante was dat Agathe Chrisie, de leading lady van de detective schrijvers,  hier was geboren en er tal van herinneringen waren aan haar leven en boeken. We gingen verder naar Greenway, het buitenhuis van haar aan de rivier de Dart. Beide zijn we opgegroeid met de boeken van Agatha. Als fanatieke lezers van detectives was het erg leuk om een bezoek te brengen aan dit stulpje. Het bijbehorende boothuis komt meerdere keren voor in haar boeken als moordplaats.  Haar boeken werden hier niet geschreven.

Helaas wordt het weer steeds slechter en blijven we maar een dag thuis in onze Lodge. Volgende dag checken we goed de weersverwachtingen. Bij ons opnieuw slecht,  maar in het Oosten zou het moeten opknappen. We besluiten weer een Landgoed te bezoeken:  Killerton House,  vlak bij de grote stad Exeter. Het landhuis gebouwd in 1778  staat in de steigers en alleen de benedenverdieping was maar te bezichtigen,  maar de tuinen zijn mooi. Het bezit is door  Sir Robert Acland in 1944 geschonken aan het  National Trust. Hij was een sociaal democraat en vond grootgrondbezit tegen zijn principes. Niet de gehele familie kon dit waarderen.  Na het Killerton house gaan we verder naar Exeter. We gaan eerst even op een terrasje aan de Quay(kade). Een gezellig stukje stad met allemaal leuke terrasjes aan de rivier. Vervolgens naar het centrum en bezoeken we de prachtige Kathedraal. Leuke stad Exeter, gezellige winkelstraat en de nodige cultuur.

Vanwege het slechte weer bij ons trekken we de volgende dag opnieuw richting het Oosten,  richting Jurassic Coast. We gaan eerst langs het kustplaatsje Sidmouth om bij de Tourist Information een goed wandelkaartje te halen. Daarna naar het naburige Branscombe. Hier parkeren we achter de Town Hall, parkeergeld kon in de waterput worden gegooid. We maken een rondwandeling (Circular walk) van Branscombe naar Beer. Heen langs het kustpad en terug over de velden. Ook dit was een heerlijke wandeling met het nodige klimwerk. Hier en daar had ik wat knikkende knietjes vanwege de steile paadjes, met de af en toe toch wel erg steile afgronden dichtbij. Maar alles verliep goed en we kwamen heelhuids in Beer, een lief klein havenplaatsje.

Laatste dag gingen we nog even naar Clovelly aan de noordkust. Dit historisch dorpje met witte huisjes ligt aan de noordkust in Devon tussen de bergen met een haventje. Je moet echter entree betalen om het te kunnen bezoeken. Wel een leuk dorp met een lief haventje.

Een aantal ervaringstips van onze reis:

  • Parkeren is goed geregeld in de dorpjes met vaak redelijke nette toiletten.
  • Zorg voor voldoende kleingeld, want bij de meeste parkeerautomaten kunt je alleen met munten betalen. Dagparkeren kost tussen de 4 en 6 pond.
  • Ga voordat je gaat wandelen even langs de Tourist Information voor tips en leuke kaartjes.
  • Goede wandelschoenen is een must. Neem eventueel ook stokken mee.
  • Zorg voor goede kleding en houd rekening met snel veranderend weer.

 

 

Impressie van onze tweede week Engeland:

Een kaartje van alle plaatsen die we in de tweede week hebben bezocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *