Dagje Borkum

Borkum:  

Gisteren een dagje naar Borkum geweest.  Het Duitse eiland voor de kust van Groningen.

 

Borkum ken ik alleen van de ‘Butterfahrten’ lang geleden. Je ging met de boot vanuit de Eemshaven naar internationale wateren, kocht daar sloffen sigaretten of drank, vervolgens rondkijken op Borkum en terug met alle aankopen. Zelf heb ik dit nooit gedaan en zodoende had ik nog nooit een voet op Borkum gezet.

Janneke plaatste een oproep op de facebookgroep Wandelen in het Noorderland . In verband met het nieuwe station in de Eemshaven zijn er combitickets verkrijgbaar bij Arriva, voor € 19,95 kun je voordelig met boot plus trein naar Borkum (dit kan nog tot eind mei 2018). Voor mij vanuit Assen komt er het NS traject Assen-Groningen bij. Afgelopen week koop ik een nieuwe anonieme OV kaart, zet er wat saldo op en gistermorgen loop ik heel vroeg vanuit huis naar het station in Assen. Kaart voor het paaltje en de reis kan beginnen denk ik.  Er gaat iets mis, ik krijg de melding ‘u kunt niet inchecken’. hierna probeer ik alle beschikbare paaltjes op het station maar steeds dezelfde melding. Er komen meer reizigers, die hun kaartje zonder enig probleem langs het paaltje blieben. Wat doe ik fout? Ik check het saldo, dat is voldoende, maar hoe ik ook mijn kaartje laat zien aan de paaltjes, ze werken niet mee. Heb ik weer, dan maar zonder juiste blieb met de trein. Als de conducteur langs komt, hoop ik, dat ik niet gelijk in de boeien word geslagen. Gelukkig was het nog te vroeg voor de conducteur. In Groningen blijkt een instelling niet juist te zijn op het kaartje, terug zou het goed moeten gaan.

De rest van de groep is ook gearriveerd op het station in Groningen.  We zijn met 8 personen en hebben er zin in. Op het station kopen we koffie ed en ons schoolreisje kan beginnen.

Op de heenreis is het druk op de boot. Vele Duitse passagiers gaan voor en lang weekend naar Borkum. Het is ongeveer 50 minuten varen. De zon schijnt heerlijk dat beloofd veel goeds. Ik neem en kijkje op het bovendek en geniet van zee en zon. Als je naar een eiland gaat heb je gelijk een vakantiegevoel.

Vanaf aankomst met de boot op Borkum kun je met een treintje naar het dorp (dat zit bij de prijs in van het bootticket). Maar wij zijn wandelaars en gaan aan de sjouw. Het eerste stuk is een fietspad langs de weg, maar daarna op de dijk krijgen we het echte eilandgevoel te pakken. Prachtige kwelders met veel ganzen en een mooi uitzicht op het Nationalpark Niedersächsisches Wattenmeer.  De jas gaat uit, de zon komt door maar in de verte komen ook de donkere luchten opzetten. Zo krijgen we van alles wat deze dag. Regencapes aan, jassen aan en weer uit. Halverwege strijken we neer in een echt Duits Gästhaus voor ‘Herliche Suppe of Pommes Frites’. Hierna op zoek naar het strand en dat was vooral heel veel zand. Ergens in de verte is de zee. Toch maar door de duinen verder richting het dorp Borkum. De laatste loodjes zijn een beproeving voor mij ik heb een paar vermoeide benen. We lopen bijna 15 km.

Borkum zelf is een beetje vergane glorie wat mij betreft. Kolossale hotels afgewisseld met leuke terrasjes en winkeltjes. Helaas zijn deze niet allemaal geopend op zaterdagmiddag. We nemen nog een kop koffie of een lekker wijntje en hebben nog een uurtje om het dorp te verkennen. Voor de kust ligt een Zeehonden bank. Volgens mij liggen er ook  zeehonden maar ik kan alleen maar zwarte stipjes ontdekken.

We gaan terug naar de boot met het treintje ‘De Borkumer Kleinbahn’, het is aanzienlijk rustiger dan ’s morgens. We nuttigen allemaal nog iets van een warme maaltijd op de boot. Hierna met de trein terug naar Groningen. Het laatste stukje naar Assen gaat gelukkig goed en ik krijg het juiste bliebje. Hoewel het lang reizen is voor één dag,  is het wel de moeite waard om een keer een kijkje te nemen op Borkum. 1 dag is eigenlijk te kort. Hou je van een echte strandvakantie en van wandelen of fietsen dan is Borkum zeker een aanrader om eens wat langer te verblijven.

Nog wat tips:

Neem contant geld mee, op de boot en ook bij de horeca op Borkum kun je niet pinnen.

Een foto impressie van deze leuke gezellige dag: