Wandelen Holtingerveld en Brandeveen

Gisteren tufte ik al vroeg richting het plaatsje Uffelte in Zuidwest Drenthe, om te gaan wandelen met wandelmaatje Marian. We hebben afgesproken bij de P van de oude Schaapskooi op de hoek Studentenkampweg-Holtingerweg. De P is inmiddels eigen terrein, maar langs de Holtingerweg kunnen we makkelijk onze auto laten staan. Het is heerlijk wandelweer, regen is er pas later in de middag voorspeld. Via een mooi stukje heide komen we bij het Brandeveen.

Het Brandeveen

Het Brandeveen is ontstaan, ongeveer 200 jaar geleden door turfwinning, lezen we op het informatie bord. Vroeger lag het veen in de open velden. Er werd een turfvaartje gegraven om het turf af te kunnen voeren richting de Drentse Hoofdvaart. Nu is het een prachtige grote veenplas in het bos waar je omheen kunt wandelen. Het paadje over het kleine eilandje, dat midden in het Brandveen ligt, is werkelijk wonderschoon. We besluiten om hier een koffiestop te houden. Marian heeft gebak meegebracht, ze mag volgende keer weer mee.

Nadat we het Brandeveen hebben verlaten, lopen we een naar de andere veenplas, de Meeuwenkolonie ook ontstaan door veenwinning. Onderweg spotten we enkele prachtige Schotse Hooglanders Bij de Meeuwenkolonie houden we een tweede stop om te lunchen. Hier treffen we een kikker die zich graag laat fotograferen en niet schrikt van twee vrouwen zo vlak in de buurt.

We lopen over het Holtingerveld terug naar het beginpunt. De heide begint hier en daar paars te kleuren, maar wordt helaas, ook behoorlijk verdreven door het bekende pijpenstrootje.

Het is een hele fijne wandeldag, met gezellig gezelschap. Wat is de natuur in Nederland toch mooi. Binnenkort werk ik deze wandeling, van ongeveer 13 km, uit voor de website.

Bewegwijzerde routes Holtingerveld

Andere Wandevanuit route:

Foto impressie van deze fijne wandeling om het Brandeveen en over het Holtingerveld.