Groningen: wandelvanuit Lauwersmeer

Afstand 11,5 km

95% onverhard

Bos, water, struinpaadjes. Prachtige vergezichten en 2 uitkijktorens.

Wandelroute Lauwersmeer-Ballastplaat

Een fijne route die start vanuit het Activiteitencentrum van het NP Lauwersmeer – het Lauwersnest- . De wandelroute Lauwersmeer struint door tal van kleine bospaadjes en langs de randen van de Ballastplaat. Soms langs een stukje van bestaande gemarkeerde routes, maar ook mooi stukken die net even anders zijn.

Ballastplaat was vroeger een zandbank in de Lauwerszee.. De naam komt, doordat vroeger de zeilschepen hier hun ballast overboord zetten. Het gebied is vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw, steeds meer ontwikkeld en ingepolderd. Lauwerszee werd Lauwersmeer. Op de Ballastplaat is een bos geplant, het Ballastbos met elzen, essen en duindoorn.

U komt langs 2 uitkijktorens met uitzicht over het Lauwersmeergebied. Vlakbij deze uitkijktorens staan ook heerlijke grote banken, waar u uit de wind kunt zitten en genieten van het fantastische uitzicht. Deze wandelroute Lauwersmeer gaat kris kras door het Ballastbos en het bos achter vakantiepark ‘Suyderoogh’. De route gaat ook langs de rand het Nieuwe Robbengat. Als u van vogels houdt, is het raadzaam een verrekijker mee te nemen. Op het Lauwersmeer zijn vele soorten vogels te spotten.

Let op : de paden kunnen erg nat zijn, als het veel heeft geregend!!

Door Staatsbosbeheer zijn er ook enkele leuke bewegwijzerde routes uitgezet in dit gebied, kijk hiervoor op de website van Staatsbosbeheer. De link staat onderaan op deze pagina. Voor kinderen is dit ook een erg leuke locatie met tal van spel- en wandelmogelijkheden.

Leuke website om te bekijken voor dat u gaat wandelen:

Blog over mijn eerdere wandeling aan de zuidkant van het Lauwersmeer gebied ; Kollumeroord

Zie voor meer Wandelvanuit routes in Groningen: Wandelen in Groningen

Foto impressie van deze wandelroute Lauwersmeer gelopen April 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *