Drenthe: Wandelvanuit Rolde

Afstand 17 KM

50% onverhard

Rondwandeling vanuit Rolde. Landelijk en heide, Schaapskooi Balloo.

Opnieuw een wandeling in het Drentsche Aa gebied. Deze keer is het een rondwandeling vanuit Rolde door drie dorpen.

Rolde ligt even ten oosten van Assen. Een bruisend dorp met veel gezellige horeca gelegenheden. Vanuit Rolde gaat de route langs twee hunebedden D17 en D18. Deze liggen vlak bij elkaar achter de begraafplaats. Daarna via een prachtig pad dwars door de landerijen richting Anderen. Dit pad is onderdeel van de ANWB route Wandelspoor. De route gaat door Anderen, een typisch rustiek Drents dorpje met mooie boerderijen en klinkerpaadjes.

De route gaat verder om het dorp heen met prachtig uitzicht op het typerende Drentsche Aa landschap. Daarna richting het Rolderdiep. Deze oversteken en  dan staat er weer een bordje van wandelspoor. Deze wijst richting het weiland, waarbij er over het prikkeldraad geklommen moet worden. Dat is nog niet zo lastig, maar aan de andere kant is het weiland zo ontzettend drassig daar zak je helemaal in weg.  Daarom heb ik ervoor gekozen deze route langs het schouwpad van het Rolderdiep verder te laten gaan om zo richting het Balloërveld te komen.

Vlak voor het Balloërveld staat een monument voor het Pieterpad,  in de vorm van een cirkel met grote stenen. Een klein stukje gaat de route over het Balloërveld om vervolgens langs de schaapskooi naar het dorp Balloo te gaan. Balloo is ook een mooi dorpje met prachtige boerderijen, waaronder een Theeschenkerij annex ambachtelijke IJsboerderij De Balloohoeve . De moeite van een bezoek waard wanneer het is geopend.

Daarna gaat de route terug naar Rolde, via het bos, heideveld en de zandverstuiving langs de westkant van het dorp. De route passeert de Molen van Rolde  om dan terug te keren naar het beginpunt

De route is ongeveer voor 50% onverhard, langs het Rolderdiep kan het drassig zijn en soms bij werkzaamheden wat lastiger langs te lopen.  Voor het overige is het landelijk met een klein stukje Balloërveld, plus een stuk bos vlak bij Rolde.

zie ook mijn eerdere blog over het verkennen van deze route:

Zie voor meer Wandelvanuit routes in Drenthe: Wandelen in Drenthe

Foto impressie van deze wandelroute:

5 Antwoorden op “Drenthe: Wandelvanuit Rolde”

 1. Anja Menkveld

  Het was een mooie afwisselende wandeling. Goede beschrijving, alleen Hotel Erkelens is afgebroken. Dus graag het begin van de routebeschrijving aanpassen.

 2. Femke Nijveldt

  We starten ons rondje in Rolde en lopen ongemerkt tegen de draad in. We hebben geen routebeschrijving mee, maar gebruiken de GPS en gelukkig is het geen enkel probleem onderweg om de juiste route te vinden. En ook nu weer is het rondje afwisselend: bos en heide, schaapskooi, schouwpad, verhard, onverhard, leuke dorpjes (Balloo en Anderen), oude spoorlijn, enz. We kennen het gebied maar verbazen ons toch weer over de route die Janny ons laat lopen. De echte uitdaging was het schouwpad, zwaar en warm, maar toch ook wel weer leuk om te doen. En onderweg gewoon ons eigen lunchpakketje/water naar binnen werken, zittend en genietend op een rustig plekje. Heerlijk dagje zo!

  • JannyK Bericht auteur

   Hey Femke dank voor deze leuke reactie. Toch meer onverhard dan jullie normaal lopen. Het Schouwpad is inderdaad lastig maar wel erg mooi om te lopen. Het is een mooi gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *