Friesland : Rottige Meente

Als we vanochtend wakker worden op de camping en naar buiten kijken, zien we een prachtige zonsopkomst met mist boven de landerijen waarop we uitkijken. Het beloofd een mooie nazomerzondag te worden.  Na een aantal weken afwezigheid zijn we eindelijk weer een weekend op de camping. Vandaag gaan we op pad voor een korte wandeling. Afgelopen week was ik ziek en de benen voelen nog wat slapjes en het piept en het kraakt nogal in mijn borstkas.

We kiezen voor  een bestaande route van Staatsbosbeheer in het Natuurgebied ‘Rottige Meente’. Dit natuurgebied ligt in Friesland op de grens met Overijssel.  Het is een voormalige veenpolder.  Het gebied is rijk aan water, riet, flora, fauna en landerijen met hier en daar een klein stukje bos. Het is een gebied tussen de riviertjes: ‘De Linde’ en ‘De Tjonger’  Terwijl het riviertje ‘Scheene’  dwars door het natuurgebied loopt. Dorpjes in de buurt zijn: Nijetrijne, Munnekeburen en Scherpenzeel.

We vertrekken vanuit Nijetrijne, de P van Staatsbosbeheer en lopen de rode wandelroute. Deze is 15 km maar in te korten en wij lopen bijna 7 km op deze mooie zonnige zondag. Het landschap is verrassend. We lopen door een stukje moerasbos, over vlonderplanken om uit te komen bij een prachtige brug over de ‘Scheene’. Vroeger werd er turf verscheept over deze rivier.  Over het schelpenpad lopen we verder richting  de nieuwe sluis (1914) . Een authentieke sluis met op de hoek een B&B ‘De laatste Stuiver’ Vroeger was dit een cafe. Aan de achterkant de molen ‘De Rietvink’. Via schelpenpaadjes lopen we terug richting het beginpunt. Genieten van de vele waterpartijen, kleine slootjes  en het mooie zonnige weer.

Verrassende de omgeving, waar ik nog wel een keer langer wil rondstruinen.

Download hier de route van Staatsbosbeheer.

Wil je meer weten van dit gebied,  dan zijn hier een paar leuke websites:

Foto impressie van deze fijne wandeling:

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *