Duitsland: Wandelvanuit Wilsum Duitsland

Afstand 13,5 KM

90% onverhard

Natuurgebied vlak over de grens in Duitsland

Vlak over de grens bij Coevorden, net ten Noorden van het Twentse Ootmarsum ligt een prachtig wandelgebied in het Grafschaft Bentheim.

In oktober 2017 hebben wij hier een paar mooie wandelingen gemaakt.  Zie hiervoor mijn blog:

Het gebied is glooiend, landelijk, bos, heide en vennen. Verder vind je er watermolens, gewone molens  en hier en daar vakwerkhuizen. Vlak over de grens en  je proeft onmiddellijk, de sfeer van in het buitenland te zijn.

In dit gebied heb ik een mooie afwisselende route samengesteld van 13.5 km.  Vertrek van het café am Mühlenteich   bij de watermolen in het dorp WIlsum. Vanaf daar gaat de route langs landelijke gebieden, door de bossen naar de Itterbecker heide.  Vanaf daar terug door de bossen en landerijen naar het beginpunt. De route is voor 80% onverhard maar hier en daar  langs wat ruigere/kleine  paadjes.  In de routebeschrijving geef ik dat aan. Omdat het gebied glooiend is (vals plat)  merkt u dat bij het wandelen.  Het glooiende gebied geeft prachtige uitzichten over het landschap.

Leuke websites om te raadplegen zijn:
Tips:
 • Neem contant geld mee, want pinnen is niet bij elke horecagelegenheid mogelijk
 • Er zijn ook veel gemarkeerde routes die gemakkelijk te volgen zijn.
 • Bij Touristiek in Uelsen kun je mooie wandelkaarten opvragen.
De foto impressie van deze leuke wandeling door ons gelopen oktober 2017 

11 Antwoorden op “Duitsland: Wandelvanuit Wilsum Duitsland”

 1. Jo

  Vandaag gewandeld, super mooie en zeer stille route.
  Je komt nauwelijks mensen tegen, wat ik bijzonder vind gezien het mooie natuurgebied wat open toegankelijk is!

 2. Hartholt

  Wij hebben gisteren deze route gelopen. Wat een mooie afwisselende omgeving door een glooiend landschap! Ook heel rustig, we zijn maar twee andere wandelaars tegen gekomen. Echt een aanrader!

 3. Pauline

  Hele mooie route door een gebied waarin je je ver weg van Nederland waant. Zelfs op deze zonnige zondag was het erg rustig.

 4. Ina

  Deze route gelopen in de kerstvakantie, prachtige wandeling (volgens ons 15 km) veel afwisseling: bos, hei, weilanden en water. Aanrader!!

 5. Erik en Alie

  Afgelopen zondag deze route gelopen, erg mooi en afwisselend gebied. Soms was het zoeken naar het juiste pad in het bos en op de heide omdat er bomen waren omgewaaid door de storm en op de heide afgravingen. Met de goede afbeeldingen en omschrijving op de routebeschrijving is het prima te doen.

  • JannyK Bericht auteur

   Dank Erik en Alie voor het compliment.
   Ik merk ook tijdens onze wandelingen dat er in de bossen nog en hoop opgeruimd moet worden aan omgewaaide bomen.
   Gelukkig is er altijd wel een alternatief pad te kiezen.

   gr Janny

 6. Miriam Nijveldt

  Vandaag hebben we van het rondje WIlsum genoten bij fris, maar zonnig november weer. De afwisseling van de route maakt dat elk paadje weer anders is. Het stuk heide bij Itterbeek is zo mooi! We hebben er dreigende luchten bij en momenten van felle opklaringen, wat het nog eens extra indrukwekkend maakt (ook voor de foto camera). Ook vonden we er ons lunchplekje. We hebben de wandeling uitgekozen vanwege het onverharde aandeel en de belofte van ruigere paden. Dat klopt helemaal, ook omdat het soms wat drassig en modderig glad is. Leuk! Maakt het spannend. Dit was weer een juweeltje van een route die we vast nog eens gaan lopen. Oh ja, en het Café am Mühlenteich is (in ons geval) een prima terugkeer punt voor thee en gebak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *