Drenthe: Wandelvanuit Westerbork of Orvelte

Afstand 12 KM

70% onverhard

Mooie wandeling door bos en heide met bezoek aaan museumdorp Orvelte

Deze zeer verrassende rondwandeling kunt u wandelen vanuit Westerbork of vanuit Orvelte.

De wandeling van Westerbork naar Orvelte,  gaat over de landerijen en door de bossen en velden naar het Museumdorp Orvelte. Hier moet u natuurlijk  een rondje lopen langs de vele leuke huizen en boerderijen.  In Orvelte staan vele mooie oude boerderijen en monumenten. U waant zich een eeuw terug.  In het dorp is geen verkeer, voor auto’s is er plaats op grote parkeerplaatsen aan de rand van het dorp.  Zowel in de winter, herfst en lente worden er leuke markten georganiseerd.  Tevens zijn er veel oude ambachten te bewonderen. De wandeling vanuit Orvelte naar Westerbork  gaat langs het ‘pad van Theodoor’ en over het Orvelte Reijntjesveld en -bos naar Westerbork. Meer info over deze omgeving vind u op:

Zie voor meer Wandelvanuit routes in Drenthe: Wandelen in Drenthe

Foto impressie van deze wandeling door mij gemaakt november 2014:

6 Antwoorden op “Drenthe: Wandelvanuit Westerbork of Orvelte”

 1. Nick

  Vandaag deze wandeling gemaakt. Prachtige wandeling. Dank voor deze beschrijving.
  De opmerkingen van Janneke vind ik wel terecht. Jammer dat die niet zijn verwerkt.

  • JannyK Bericht auteur

   Dank Nick

   Ik moet deze route nog een keer zelf nalopen.
   Probeer dat in het voorjaar te doen en dan ook de beschrijving nog een keer na te kijken.

   gr janny

 2. Janneke

  Hallo,
  Bedankt voor deze fantastisch mooie wandelroute. Fijn dat er deelkaartjes bij zijn.
  Voor mij zaten er een paar onduidelijkheden in en twee aanwijzingen die niet (meer) met de beschrijving kloppen.
  Hetgeen wat anders was: Bij het derde kaartje staat er tussen haakjes “bij het rode wandelpaaltje”. Die heb ik niet gezien, wel een roze met een biggenkop. En bij het vierde kaartje de eennalaatste zin “RD langs het weiland” moet zijn “RA langs het weiland”.
  De onduidelijkheden: Bij het vierde kaartje de laatste zin zou ik van maken “Pad vervolgen door een stukje bos, dan een sloot over en nog een stukje door het bos. Aan het einde rechtsaf en dan weer linksaf het “Houten pad van Theodoor”, omdat het anders bij de sloot verwarrend zou kunnen zijn of je daar al RA moet.
  De beschrijving bij het vijfde kaartje vond ik in z’n geheel onduidelijk. 1e Zin: in welke bocht, na ongeveer hoeveel meter? Er zijn nogal wat bochten en splitsingen namelijk. Als je die bocht op de gok gevonden hebt dan is de volgende zin duidelijk. “Aan het einde gaat u LA” klopt niet, beter zou zijn “na twee bochten ziet u een bruggetje, daar gaat u LA over de sloot en gelijk weer LA”.
  “Direct RA” moet zijn “na 50m RA”.
  De rode route over het veld is in het begin ook even twijfelen. Als je de verharde weg bent overgestoken kom je al gauw een bocht tegen met ook een pad naar rechts. Daar is niet duidelijk welke je moet nemen, er staat geen paaltje van de rode route. Ik gokte op links en dat klopte gelukkig.
  Ook de beschrijving van het zesde kaartje vond ik niet geheel duidelijk. Tweede zin “Ga hier RD en vervolg dit pad steeds RD totdat u weer op de zandweg met verhard fietspad komt”. Het is een mooi kronkelpad, maar dat maakt lastig te bepalen wat nu RD is op een aantal “splitsingen”. Uiteindelijk ben ik er uit gekomen met Google Maps erbij.
  Ondanks de niet helemaal duidelijke beschrijving van de tweede helft kan ik m iedereen aanraden om te lopen. Prachtige route in een mooie omgeving. En heel rustig. (Behalve in Orvelte natuurlijk)

 3. Floris Scheelings

  Goedemiddag, ik heb deze mooie en afwisselende wandeling begin oktober 2018 gelopen. Met het mooie nazomerweer. Ik heb een paar kleine puntjes waar ik tijdens de wandeling tegenaan liep.
  Bij het derde trajectkaartje zou ik de aanwijzing `Eerste onverharde pad rechts negeren en tweede onverharde pad (Rustveld) RA.` toevoegen. Aan de Steendiek ligt een eerder onverhard pad met een brede sloot daarnaast. (Als je vanuit Orvelte richting Westerbork loopt, kom je hier ook langs nadat je het Houten van pad Theodoor hebt verlaten.
  Daarover gesproken. Op de terug kwam ik van de andere kant maar als ik volgens de aanwijzingen tot einde van de sloot loop sta ik weer op de Steendiek. Ik zou hier een aanwijzing willen toevoegen om `Ter hoogte van de duiker met brede oversteek over de sloot LA`.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *