Drenthe: Wandelvanuit Roden

2 routes in de buurt van Roden. De routes overlappen elkaar gedeeltelijk.

Afstand 10 en 11 KM

90% onverhard

Start Landgoed Mensinge, bos en beekdallandschap

Route 1:

Deze mooie gevarieerde wandelroute van 11 KM start vanuit de P van Landgoed Mensinge aan de rand van het gezellige dorp Roden. Roden is een esdorp met veel gezellige terrasjes en winkels op ongeveer 18-24 km vanaf Groningen of Assen.

De wandeling is 90% onverhard en een afwisseling van beekdallandschap en bos, heide en een mooie ven. De wandeling komt een groot gedeelte over het Landgoed Mensinge. Horeca is er aan de start. (zie voor openingstijden de website van Landgoed Mensinge).

De wandeling start met eerst een rondje langs het Lieverensche diep. Een open landschap met meanderende beek.  Dit gebied maakt deel uit van het beekdal van het Peizerdiep. Onder de brug is een vistrap gerealiseerd. Daarna gaat de route verder door het bos van Landgoed Mensinge statige lanen en soms kronkelende paadjes. In het bos ligt een prachtige ven(pingoruïne), zeer geschikt als rustplek tijdens een wandeling. De route gaat verder over de heide om dan het bos te verlaten voor nog een lus langs de AA of Groote diep. Opnieuw een prachtig stukje beekdallandschap met mooie bruggetjes en open landschap. Het laatste stuk is weer door het bos van Landgoed Mensinge, over de heide en langs de oude vaart. De oude vaart is gegraven in de 19e eeuw maar nooit verder ontwikkelt en is nu meer een soort langgerekte vijver. Deze route heb ik gelopen Mei 2018.

Route 2:

Deze route vertrekt vanaf de P van het Mensingebos. Deze P ligt aan de Mensingheweg tussen Lieveren-Roden. Als u vanaf Lieveren komt is het de eerste P aan de linkerkant. Vanaf Roden is het de 2e P aan de rechterkant.

Bij deze route dwaalt u heerlijk door het Mensinghebos over mooie brede bospaden, maar er zijn ook kleine struinpaadjes. De route komt langs 2 mooie vennen en gaat daarna met een flinke lus over de heide. Vervolgens weer langs de heide om daarna via het bos door te steken naar het beekdallandschap. De route gaat dan verder over de brug van het Groote diep. Vanaf daar loopt u richting Lieveren. Hier is eventueel Horeca, mits geopend – Het hart van Lieveren-. Vanaf hier loop u via een paar mooie struinpaadjes door het bos en komt u langs de mooie vistrappen in het Peizerdiep. Daarna nog een klein stukje door en langs het Sterrebos en u bent weer bij het begin punt. Deze route heb ik gelopen oktober 2020.

Deze route is 90% onverhard.

Op sommige gedeelten kunnen honden alleen aangelijnd mee!!

Zie voor meer Wandelvanuit routes in Drenthe: Wandelen in Drenthe

Een foto-impressie van Route 1 gelopen Mei 2018

Een foto-impressie van Route 2 gelopen oktober 2020

4 Antwoorden op “Drenthe: Wandelvanuit Roden”

  1. Ria ter Veld

    Hoi Jannie, vanmiddag heb ik route 2 gelopen met 2 wandelmaatjes, een deel had ik al gelopen van de eerste route, maar dit verraste mij toch weer, het lieversebos, klunderbos, wat een prachtig natuur hier. En mooi om van de andere kant een keer naar de stuwdam te lopen. Deze route is zeer de moeite waard, danjewel hiervoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *