Friesland: Wandelvanuit Oranjewoud Heerenveen

Afstand 15 KM

90% onverhard

Rondwandeling in en om het prachtige Oranjewoud vlakbij Heerenveen

Wandeling Oranjewoud Heerenveen

In maart 2018 wandelde ik samen met Janneke van Facebookgroep wandelen in het Noorderland een hele fijne wandeling in Friesland,  in het prachtige Oranjewoud vlakbij Heerenveen. Oranjewoud is rijk aan historie door de vele buitenhuizen die er staan. In 1676 kocht Prinses Albertine Agnes Prinses van Oranje een landgoed, dat is het huidige Oranjewoud. Een voornaam mooi wit huis gelegen in een parkachtig landschap. Tegenover het landhuis is ‘De Overtuin’  een park met eeuwenoude bomen en mooie wandelpaadjes . Rondom het landgoed vestigden zich nog meer voorname familie’s en ze bouwden in deze omgeving mooie buitenhuizen.  In het gehucht Brongergea is een kleine begraafplaats met een klokkenstoel en een familiegraf van de familie Limburg van Stirum.  Tot in de 20ste eeuw werd Oranjewoud bezocht door onze Koninklijke familie.

Naast de voorname sfeer is er nog veel meer te zien, zoals het museum Belvedëre met moderne kunst. Een zeer modern pand dat tegenover het statige pand van Oranjewoud staat.  Een contrast van oud en nieuw.  De natuur is prachtig en bestaat uit een aantal landgoederen en daardoor kenmerken de bossen zich ook door de statige lanen.  Verder zijn er mooie waterpartijen en veel vogels en andere dieren te zien. Voor een uitgebreid overzicht kun je de uitkijktoren Belvedére beklimmen.  Deze is 20 meter hoog en staat op een heuvel.

Deze route gaat eerst noordelijk,  langs het buitengebied en daarna langs de begraafplaats bij Brongergea en de uitkijktoren Belvedére.  Hierna door de bossen terug naar het landgoed Oranjewoud. Op het laatst is er nog mogelijkheid door ‘De Overtuin’, tegenover het Landgoed Oranjewoud, te wandelen.

Het is een mooie gevarieerde route van 15 KM geworden met start en finish bij Hotel Tjaarda in Oranjewoud.

Enkele leuke websites om te raadplegen voordat u gaat wandelen:

Overzicht van alle Wandelvanuit wandelingen in Friesland: Wandelen in Friesland

Foto impressie van deze mooie wandeling gemaakt Maart 2018:

6 Antwoorden op “Friesland: Wandelvanuit Oranjewoud Heerenveen”

 1. jelle en joke de jong

  Gister 18 oktober deze route gewandeld.
  Een hele mooie route.
  ter hoogte van traject 8 waren er boswerkzaamheden en moesten we door de blubber.
  We hebben toen een andere route genomen en werd de route iets korter.
  Hebben daar in de buurt gewoond dus kennen het bos wel een beetje.
  Op een later tijdstip gaan we in de herkansing.
  Bedankt voor deze route……veel paadjes die we nog niet kenden.

 2. Irene

  04-05-2020
  Wat hebben we vandaag genoten van deze schitterende wandeling. Afwisselend en over leuke smalle paadjes. Hierdoor heb je niet het idee dat je lang aan het wandelen bent. En ook deze tijd van het jaar met alle bloesems erbij was prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *