Drenthe: Wandelvanuit Veenhuizen-Westervelde

Afstand 14 – 15 of 18 KM

80% onverhard

Vanaf Veenhuizen door het Norger Esdorpenlandschap

Download: route 14 km

Tijdens broedseizoen of als het erg nat is is deze route niet toegankelijk. Zie alternatieven.

Routebeschrijving(pdf)

GPX bestand (direct)

GPX bestand (zip file)

Lekker uitwaaien in het Norger Esdorpenlandschap.  Deze routes zijn gevarieerd bos en velden. Trek goede schoenen aan want het kan erg drassig zijn. Alle rondwandelingen vertrekken vanaf de P bij het Hotel Bitter en Zoet.

Vanuit Veenhuizen loopt u gelijk door het bos en via de velden naar Westervelde, prachtig dorp met schitterende monumentale boerderijen. 

Veenhuizen bekend vanwege de vele rijksmonumenten en het gevangenismuseum is zeker een bezoekje waard. Een ritje met de boevenbus geeft u een prachtig beeld van de vele monumenten en de nog in gebruik zijnde gevangenissen.

De route van 14 km gaat door het natuurgebied Tempelstukken. Helaas is dit tijdens het broedseizoen afgesloten voor wandelaars en het kan er ook erg nat zijn om te wandelen. Daarom heb ik 2 alternatieve routes bedacht van 15 km of 18 km. Deze routes gaat niet door het dorp Westervelde maar gaan door het natuurgebied ‘de Slokkert’. Echte wandelingen voor natuurliefhebbers.

Bezoektip:

Zie voor meer Wandelvanuit routes in Drenthe: Wandelen in Drenthe

Foto impressie van deze routes

11 Antwoorden op “Drenthe: Wandelvanuit Veenhuizen-Westervelde”

 1. Andrien

  We hebben deze route gisteren hardgelopen (trailrunnen). Erg mooie route. Opmerking is dat de GPX route verkeerd om is. Hierdoor loopt deze niet gelijk aan de routebeschrijving. Ik laad de routes altdij op mijn horloge en kreeg nu niet de meldingen dat er een afslag naderde.

 2. Mieke Messie

  Het was prachtige en afwisselende wandeling: door gevarieerde bossen, moerassige veengebieden, lanen, weilanden…. veel vogels gezien zoals vinken, staartmezen, matkop, kepen, goudvinken, 2 ZEE-ARENDEN, de geelgors, spechten, goudhaantje… en op nog 15 meter zagen we 10 reeën! Maar ook de start in het bijzondere dorp Veenhuizen was verrassend met al zijn ‘belerende huizen’ zoals plichtsgevoel, toewijding, controle, eens van zin….
  Na afloop een lekker soepje to Go genuttigd bij ‘bitter en zoet’.
  De route was duidelijk op 1 punt na:
  Na de boerderij ‘de Mare’ zandpad volgen RD – steeds rechts aanhouden. Op het eind (na ca. 2 km) kom je bij een slagboom en dan moet je volgens ons li-af ipv rechts aanhouden. Je komt dan uit op een onverharde weg met verhard fietspad ernaast en daar moet je links af en dan over de witte brug…. en dan gaat het weer goed….
  We hebben genoten!
  Max en Mieke Messie

  • JannyK Bericht auteur

   Dank voor je bericht. Ik ga jullie aanwijzingen dit weekend even verwerken.
   Was het niet te nat? Kreeg namelijk melding dat het pad door het natuurgebied te nat was.

  • Auke

   Deze wandeling is deels afgesloten. Kan zo NIET gelopen worden.
   Op het laatste deel van deze wandeling, daar waar men vanaf de Broekdijk links af het veld in moet, is het pad afgesloten. Plaats: zie het derde kaartje van de routebeschrijving bij de rode pijl.
   Dit is nu vogelbeschermgebied. Zowel de routebeschrijving als ket GPX-bestand zijn niet meer actueel.

 3. Marten Steensma

  Mooie wandeling over hoofdzakelijk onverharde paden. Alleen in de dorpen Veenhuizen en Westervelde zijn de wegen verhard. Prachtige natuur tussen Veenhuizen en Westervelde. Vanmorgen (zondagmorgen 2 augustus 2015) geen wandelaar tegengekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *