Drenthe: Wandelvanuit Herinneringskamp Westerbork

2 mooie wandelroutes vanuit de P kamp Westerbork.

Afstand 11 en 17 KM

90% onverhard

Boswandeling met halverwege een bezoek aan het herinneringskamp.

Route 11 km:

Download:

Routebeschrijving(pdf)

GPX bestand (direct)

GPX bestand (zip file)

*Versie April 2021

Route 17 KM

Download:

Routebeschrijving(pdf)

GPX bestand (direct)

GPX bestand (zip file)

*Versie April 2021

Deze wandelingen gaan door het bos van boswachterij Hooghalen, Heuvingerzand en het Groote Zand en komen door het Herinneringskamp Westerbork.

Wandelroute Kamp Westerbork 1:

Start P van het Museum Kamp Westerbork. Vanaf daar gaat de route door het bos en langs de rand van het bos. De route passeert een paar prachtige vennen en mooie heide velden. Deze route is door mij gelopen januari 2018. Het was erg nat in het bos en door de storm waren er diverse paden onbegaanbaar. Hierdoor werd ik gedwongen alternatieven te zoeken. Ondanks de omstandigheden werd het een fijne wandeling. In de route beschrijving geef ik  met stippellijntjes aan, de route die u kunt lopen als het minder nat is of wanneer u goede laarzen aan heeft.

Halverwege passeert u het Herinneringskamp. Telkens als ik hier loop ben ik onder de indruk en stil.  Het mag niet vergeten worden. Verschrikkingen die mensen elkaar aandoen alleen om macht, geld, ras, geloof of ideologie.   U kunt ook een bezoek brengen aan het museum of alleen wat eten en drinken in het restaurant bij het museum.

Naast het Herinneringskamp staat de radiotelescoop van Astron,  14 schotelantennes die heel gevoelig zijn en het heelal in kaart proberen te brengen. In de omgeving wordt dan ook gevraagd om uw mobiele telefoon uit te zetten.

De paden die ik heb gelopen waren allen goed begaanbaar en niet te nat. Goede schoenen zijn altijd aan te raden. Loopt u alleen met GPS dan is het raadzaam van te voren de alternatieven te bekijken op de routebeschrijving.

Wandelroute Kamp Westerbork 2:

De 2e route heb ik gelopen in de herfst, oktober 2020. Deze route komt ook langs de telescopen van Astron en gaat langs het kamp Westerbork. Verder gaat deze route door het Heuvingerzand en het Groote Zand. Het Groote Zand is een prachtig heidegebied waar de Schotse Hooglanders grazen.

Deze route kenmerkt zich door de vele vennen waar u langs loopt. Bij er nat weer kan het gebeuren dat u een alternatieve route moet lopen omdat het te nat kan zijn bij de ven.

Leuke websites om te bezoeken:

Zie voor meer Wandelvanuit routes in Drenthe: Wandelen in Drenthe

Foto impressie van deze wandelroutes, door mij gelopen januari 2018 en oktober 2020

7 Antwoorden op “Drenthe: Wandelvanuit Herinneringskamp Westerbork”

 1. Martine

  Is deze route met een scootmobiel te doen, wanneer de paden mooi droog zijn? Ik ben een geoefend bos en heide rijder hoor! Maar we willen graag met aantal þmensen met schnauzers en eventuele aanhang-honden ( zoals mijn poedel en het belangrijkste In mijn leven mijn maatje en hulphond Ziva.
  Is het hier niet mogelijk voor de scootmobiel dan gaan we naar het sterrewacht. Daar heb je verharde paden en ook 2 routes geloof ik.
  Alvast bedankt
  Groetjes Martine

  • JannyK Bericht auteur

   Dag Martine,
   Ik denk dat mijn wandelroutes niet met een scootmobiel te doen zijn. Paden zijn erg rul qua zand of veel boomwortels.
   Vanaf de P is er wel een verhard pad waarover je heen kunt met scootmobiel dat is best te doen en ook mooi volgens mij 4 km heb het laatst met mijn kleindochters gedaan.

   gr janny

 2. Andrien

  We hebben deze route twee weken geleden gelopen. Het grootste deel van de beschrijving/gpx klopt. Echter, één van de paden is afgesloten. De modder is omgewoeld en er zijn bomen overheen gelegd. Het pad heeft helaas geen naam, maar zit in de zuidelijke lus. Het is vrij snel na het pad door de weilanden.

  Wij hebben er ons er aan gewaagd om alsnog het pad te nemen, maar ik kan me voorstellen dat iets minder flexibele mensen niet over en onder bomen heen kunnen klauteren. Eventueel kan ik in routekaart de locatie aangeven.

  • JannyK Bericht auteur

   Dag Andrien,

   Ik heb deze route inmiddels aangepast.
   Een andere wandelaar had mij er ook op geattendeerd.
   Het zou nu weer goed moeten zijn.

   Bedankt voor je melding.

   mvg Janny

 3. Floris Scheelings

  Goedemiddag, ik heb deze mooie en afwisselende wandeling begin oktober 2018 gelopen. Met het mooie nazomerweer. Ik heb een paar kleine puntjes waar ik tijdens de wandeling tegenaan liep. In de laatste alinea (bij het derde trajectkaartje) zou ik persoonlijk de aanwijzing `Eind pad LA en steeds RD tot vlak voordat u weer bij de verharde weg bent LA` vervangen door `Einde pad LA en steeds RD tot ongeveer 100 meter voor de verharde weg LA.` Aan het einde waar je geacht word RD te blijven lopen om bij de parkeerplaats te komen, mist een aanwijzing dat je ergens nog een keer RA zal moet slaan. In de winterperiode als de bomen kaal zijn zal de parkeerplaats beter zichtbaar zijn van een afstand, maar in de periode dat de bomen vol bladeren zitten valt die parkeerplaats nauwelijks op. Ik hoop dat jullie er iets mee kunnen.

 4. Miriam Nijveldt

  Vandaag hebben we deze route uitgekozen. Zoals beloofd zijn er veel brede zandpaden door een prachtig bos. Omdat het al een tijdje droog weer is (en vandaag ook) bedenken we vooraf om de natte versie te lopen, maar deze blijkt op de eerste tweede alternative paden toch nog steeds te nat. De derde afwijking is wel met enige obstakels te nemen. De vennen die door de hoge grondwaterstand gevoed worden zijn het echter meer dan waard om de droge variant verder te lopen. Genieten! En uiteraard worden we even stil wanneer we over het terrein van het Herinneringskamp lopen. Weer een hele fijne wandeltip en prima route deze. Aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *