Drenthe: Wandelvanuit Eelde

Afstand 9 of 16 KM

60% onverhard

2 wandelingen vanaf Museum Buitenplaats in Eelde. Ondermeer door het landgoed Vosbergen

Links en rechts van de A28, ten zuiden van de Stad Groningen bevinden zich prachtige wandelgebieden die zowel vanuit Haren en vanuit Eelde te bereiken zijn. Ik maakte hier twee wandelingen die ik ieder afzonderlijk heb uitgewerkt en als combinatie.

Vanuit Eelde 9 KM, tijdens deze route zou u eventueel twee musea kunnen bezoeken. Kijk voor openingstijden en informatie op de website’s van deze musea.  Het gaat om de volgende musea:

De route start bij Museum de Buitenplaats met het naastgelegen Nijsinghhuis, waar vaak rondleidingen worden gegeven.  De route gaat een klein stukje door het dorp, maar al snel verlaten we de verharde trottoirs, voor een onverhard pad richting ‘Landgoed Vosbergen’.  De route passeert een klein stuk bos achter de sportvelden van VV Actief en gaat dan richting ‘Huize Lemferdinge’. Tegenwoordig een trouwlocatie.  Daarna via ‘Landgoed de Duinen’  naar het buitengebied. Een poldergebied vlak langs de A28 met uitzicht op de ‘Witte Molen’.  Als u richting Groningen rijdt via de A28 vanuit het zuiden, dan kunt u deze molen zien achter de  Shellpomp vlak voor Groningen.

De route gaat niet helemaal tot aan de molen maar keert vlak van te voren terug richting ‘Landgoed Vosbergen’. Het Landgoed wordt beheerd door de Kraus-Groeneveld Stichting voormalige bewoners van de villa Vosbergen. Prachtige statige lanen en een parkachtig landschap in de Engelse Landschapsstijl.  De villa op het landgoed is nu in gebruik als museum van oude instrumenten.

De route slingert over het landschap en gaat uiteindelijk weer richting Museum de Buitenplaats, via een stukje nieuwbouw in Eelde.

Horeca is er aan het begin van de route. De route is voor 60% onverhard en afgewisseld bos, parkachtig landschap en polderlandschap.

Leuke info links:

Rondwandeling Eelde-Haren of Haren-Eelde 16KM. Deze wandeling is een combinatie van wandeling ommetje Haren en de wandeling Eelde vosbergen. Horeca is er dan aan het beginpunt en halverwege. De route kunt u zowel vanuit Haren wandelen als vanuit Eelde.

Zie voor meer Wandelvanuit routes in Drenthe: Wandelen in Drenthe

Een foto-impressie van deze routes tijdens mijn wandelingen in oktober 2016 en februari 2017:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *